MINIMALISTIN RAHAPUHETTA: NÄIN SAAN, MITÄ HALUAN


Taloudellisen liikkumavaran ja vapauden vaaliminen on mulle paljon tärkeämpää, kuin rahan määrä. Kuukausituloni on olleet joskus kaksinkertaiset nykyiseen verrattuna, joten väitänkin, ettei sillä välttämättä ole väljä, mitä tienaa, vaan sillä, mitä sillä rahalla tekee. 

On tietenkin yksilöllistä, mitkä asiat ovat tärkeitä. Mistä haluaa tinkiä ja mihin taas haluaa sijoittaa arjessa enemmän resursseja. Kirjoitin kuitenkin alle muutaman vinkin, joilla itse vaalin liikkumavaraa ja valinnan vapautta.

Aloita isoista kuluista: 

Mihin asioihin sulla menee eniten rahaa kuukaudessa? Isot kulut ovat usein niitä, joista nipistämällä saadaan myös suurimmat säästöt. Kun eurojen sijaan ruvetaan puhumaan satasista, se alkaa jo tuntumaan rahapussin painossa. 

Asumiskulut
    
 Me ollaan haluttu asua tietyllä asuinalueella ja vaikka perhe onkin kasvanut,  ollaan jääty 56m2 vuokra-asuntoon. Pieni asunto hyvällä pohjaratkaisulla toimii meille oikein hyvin! Teemme töitä kotoa ja asunto on kaikesta huolimatta vastannut tähän asti kaikkiin tarpeisiimme. Vuokra on pieni ja asuntolainattomuus tuo myös omalta osaltaan tähän elämän vaiheeseen vapautta. Aina voi muuttaa, jos työtilanne muuttuu...

Asuntomme on melko lähellä keskustaa, mutta toisaalta samalla rahalla saisi enemmän neliöitä, jos asuisimme kauempana keskustasta. Meille näin on juuri nyt hyvä! 


Ruoka
    
Satsaan jonkin verran luomuruokaan, mutta toisaalta emme käy esimerkiksi kahviloissa juuri koskaan. Luomu ei aina ole yhtään sen kalliimpaa. Esimerkiksi juuri nyt lähikaupassamme Reilun kaupan luomulaatuinen Juhlamokka on ihan saman hintainen, kuin "normi versio". 

Tilaan välillä kauppakassit kotiinkuljetuksella. Vaikka kuljetuskuluista tuleekin jonkin verran lisähintaa, se vapauttaa lisää aikaa arjessa. Toisaalta taas ruokaa netissä tilatessa tulee  tehtyä vähemmän heräteostoja. Vaikka muuhun kuluttamiseen käytän 30 päivän harkintalistaa, ruokakaupassa oon hövelimpi. 




Liikkuminen

Kaupungissa pärjäisi ihan hyvin kävellen, pyörällä, tai julkisilla. Miehelläni on kuitenkin auto töidensä takia, mutta käytämme sitä perheen juttuihin ehkä kerran, tai kaksi viikossa. Liikkumisen kulujen minimoinnilla saattaa olla arjessa iso merkitys! 

Älä tuhlaa luottoon! 

Jos et maksa luottokortilla maksettuja ostoksia joka kuukausi kokonaan pois, luottokorttivelka on älyttömän kallista velkaa. Se on vähän sama, kun lapioisit rahaa roskiin joka kuukausi. Maksa olemassa olevat luottokorttivelkasi mahdollisimman nopeasti pois ja käytä sensijaan 30 päivän harkintalistaa suunnitellessasi kulutustasi. 

Jos luottokortti ei tahdo kassalla pysyä taskussa Sjögrenin Mikko antoi tähän hyvän vinkin: tunge luottokortti tyhjään pringles purkkiin, kuse päälle ja laita pakkaseen. Luottokortin saaminen on sen jälkeen sen verran haastavaa, että ehdit miettiä kaksi kertaa, haluatko todella käyttää sitä! 

Kolmenkymmenen päivän harkintalista. 

Kolmenkymmenen päivän harkintalista on ihan mun lemppari työkaluni suitsiessani kulutustani. Jos haluan jotain, kirjoitan sen ylös ja odotan vähintään kolmekymmentä päivää ennen sen hankkimista. Tämä menetelmä vähentää hutiostoja ja karsii turhaa kulutusta tehokkaasti!

 Kannattaa kirjata harkintalistaan haluamasi asia tarkasti. Etsi sopiva tuote kaupasta heti, kun ajattelet haluavasi sellaisen. Älä kirjoita listalle vain sitä, että haluat mustan t-paidan, vaan kirjoita minkä mustan t-paidan haluaisit ostaa. Ollessasi hieman tarkempi ehdit kuukauden sisällä varmasti hoksaamaan, onko haluamassasi tavarassa oikeasti ne ominaisuudet, mitä tarvitset, tai tarvitsenko tuotetta todellisuudessa lainkaan. 

Rakenna puskuri

Pieni varakassa vähentää stressiä kummasti! Toiset vaalii ajatusta, että varapuskuri olisi hyvä olla niin iso, että sillä pärjäisi pari kolme kuukautta, mutta kokemukseni mukaan pienikin puskuri auttaa yllätyksiä täynnä olevassa suurperheen arjessa!


Säästä ilman, että elämänlaatu kärsii.

Karsi elämästäsi asiat, jotka on teille ylimääräisiä. Vapautuneet resurssit voit suunnata niihin asioihin, jotka on teille tärkeitä. 

Voisimme aina hakeutua työpaikkoihin, jossa tienaa enemmän, mutta toisaalta silloin emme ehkä voisi tehdä etätöitä ja olla näin paljon perheen kanssa. Vaihdamme isommat massit aikaan. 

Vaatekaapissani on vaatteita hieman vähemmän, kuin ennen, mutta pystyn satsaamaan vaatteisiin, joita on valmistettu vastuullisemmin. 


Bonusvinkit: 

Laske kuinka paljon iloa ja arvoa haluamasi asia tuo. Onko se oikeasti wörtti? 

Jos haluat jonkun uuden esineen, laske montako tuntia joutuisit tekemään töitä sen rahan eteen. Onko se niiden duunituntien värtti? 

- Riina 

Kommentit

Suositut tekstit