MONTAKO TAVARAA MINIMALISTI SAA OMISTAA?



Suomen kansallisminimalisti Teemu Kunto on kertonut omistavansa alle 500 tavaraa. Jotkut minimalisteista elää reppuelämää ja tavaraa on näin ollen repullinen. Toiset vaalii ajatusta alle sadan tavaran omistamisesta ja useammat ei edes tiedä montako tavaraa omistavat. Silti he kaikki tituleeraa itseään minimalisteiksi. 

 Itse asiassa  minimalismissa ei ole mitään sääntöä sille, montako tavaraa voi omistaa! ´Kirjahyllyt voi notkua kirjojen painosta, lankakori pursuilla lankoja ja silti tyyppi on minimalisti...

Kyse on siitä, että karsii elämästään pois ylimääräiset asiat, jotta olennaisille asioille jää enemmän tilaa ja aikaa. Kukaan toinen ei voi sanoa, mikä on juuri sinulle merkityksellistä, tai paljonko on tarpeeksi. 

Ei ole olemassa minimalistin t-paitojen maksimimäärää! Ei ole olemassa mitään lukua, johon pitäisi pyrkiä! Jokaisen arki on niin erilainen... Uskon vakaasti, että optimaalisen tavaramäärän löytää vain kokeilemalla. Minimalismin on tarkoitus helpottaa arkeasi, ei suinkaan tehdä siitä hankalampaa. 

Silti on virkistävää katsella välillä toisten minimalistien koteja, kaappeja ja kuulla, montako tavaraa on heille riittävästi. Se ravistelee hieman omiakin uskomuksia. Helposti sitä turtuu ajatukseen, että "tälläistä tämä lapsiperhearki vain on", vaikka se voisi olla helpompaakin...

Ajattelen kuitenkin, että tavaroiden laskemisessa on se hyöty, että todella joudut kohtamaan tavarasi. Toisaalta opit ehkä arvostamaan niitä esineitä, jotka olet jättänyt jäljelle. Ne ovat juuri sinulle tarpeellisia. Ne toimivat juuri sinun arjessasi. 

Tulen lähiaikoina kertomaan blogissani myös sen, kuinka monta henkilökohtaista tavaraa omistan. En voi laskea koko kotimme tavaroita, sillä jokaisen lapsen ja mieheni tavarat ovat heille henkilökohtaisia, enkä näe mitään oikeutta kaivella esimerkiksi mieheni kaappeja, tai laatikoita. Toisaalta jokaisen perheenjäsenemme tavarakäsitys poikkeaa hieman toisistaan, vaikkakin pyrimme kaikki kohtuuteen.... 

En tietekään laske tavaroita siksi, että juuri sinun pitäisi pyrkiä samaan tavaramäärään, vaan oikeastaan itseni takia. Kohdatakseni todellisuuden. 

- Riina 

Kommentit

  1. Minulla on ollut yli 700 tavaraa, ja nykyään niitä on vähemmän kuin minimalisti Teemu Kunnolla, eli vain 324 kappaletta. Tavarat luettelemalla sain poistettua yli 100 tavaraa, eli kirjanpitoa voi todellakin suositella, jos haluaa luopua turhasta. Ennen kirjanpitoa luulin, että turhaa ei ole, mutta niin vain löytyy kun luet listaasi (ja jos tulee muilta kommentteja ja suosituksia). Sinkkuus oli sillä tavalla helppoa, että laskin kaikki asunnon tavarat omikseni (paitsi vuokranantajan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu! Uskon kans, et turhat tavarat saa kyytiä, vaikka mäkin luulen, ettei enää mitään ylimääräistä olisi... Myönnän, että oon joskus sinkuille hieman kade, hah!

      Poista
  2. Minä en koskaan laskenut tavaroitani, mutta pyrin siihen, että katson ne kaikki läpi säännöllisesti. Näin mieleen palautuu niiden varsinainen tarkoitus. Monille olisi hyvääkin laskea tavaransa, koska näin muistaa omistavansa sitä ja tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säännöllien läpikäynti on mustakin kans tosi tehokas juttu. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit