PMS


Siinä se taas tulee.... Ovulaation tuoma helmeilevä hormoonicocktail valuu pois ja tilalle hiipii laahaava fiilis. Lopulta se muuttuu epämukavaksi ärsytykseksi, joka saattaa sopivan tilanteen tullen hyrskähtää ulos. Me tapellaan miehen kans lähinnä vaan just ennen mun kuukautisia, tai kuukautisten alun tietämillä. Luultavasti kaiken takana on PMS. 

PMS:llä tarkoitetaan kuukautiskierron loppupuolella nousevia häiritseviä oireita, jotka hälvenevät kuitenkin yleensä 1-4 päivää kuukautisten alkamisesta. Ne saattaa näkyä esimerkiksi  itkuherkkyytenä, ahdistuksena, masennuksena, ärtyneisyytenä, levottomuutena, keskittymisvaikeutena, päänsärkynä, , turvotuksena, tai rintojen arkuutena. Oireiden voimakkuus vaihtelee. 

Vaikeissa tapauksissa kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Pahoja PMS oireita voidaan kokeilla lievittää mm. pienellä annoksella masennuslääkettä (serotoniinin takaisinoton estäjää). Toiset saattaa hyötyä kierukasta, tai ehkäisypillereistä, mutta kaikille ne eivät sovi. Jollekin saattaa tuoda helpotusta b6 vitamiini. Myös liikunta ja ruokavalio muutokset saattaa auttaa lievemmissä tapauksissa. 

Joku saattaa saada helpotusta myös vaginahöyrytyksestä,  tai seksistä. 

PMS ei ole hormoonien epätasapainotila, vaikkakin oireiden uskotaan ilmaantuvan kuukautiskiertoon liittyvien normaalien hormoonien erittymisen kylkiäisenä.  Lievissä tapauksissa voidaankin kysyä, että onko kyse laisinkaan häiriöstä, vai vaan kuukautiskieron aikana tapahtuvasta normaalista hormoonivaihtelusta, johon emme vaan jotenkin osaa valmistautua, tai suhtautua? 

Toisaalta on hiukan nurinkuristakin, että jos nainen on vihanen, tai ärtynyt, niin siinä on pakko olla  jotain vikaa?!?  Sinänsä taas huojentaa tietää, että kyse on _vaan_ PMS oireista, enkä välttämättä oikeesti haluakkaan erota miehestäni, eikä maailmanloppua tulekaan, vaikka joskus PMS oireiden aikaan siltä tuntuisi.

 Tietysti on niinkin, että viha, kiukku ja ärsytys koetaan usein negatiivisiksi tunteiksi, joksikin kielletyksi, mitä pitää hävetä ja piilottaa.On kamalaa, jos nainen ei ookkaan kiltti ja ihana, vaan vihanen ja ärtynyt...!  Jos naistenlehdet kuitenkin  kehottavat käyttämään ovulaation tuoman energian hyödyksi jopa töissä, niin voisiko myös kierron viimeiset päivät kääntää supervoimaksi? 

Viha itse asiassa saattaa saada meidät hyvässä lykyssä pitämään mm. huolta omista rajoistamme. Mulla PMS oireet on selvästi pahemmat sillon, kun oon ylikuormittunut, enkä oo pitäny ittestäni huolta. Toisissa maissa kuukautiset on ihan pätevä syy pitää palkallinen vapaapäivä, eikä pms partyt ja menkkamajakaan kuulostaisi pahalta.... (Siis ei mikään menkkaeristys, vaan se Sanna Seiko Salon versio) 

En edes muista, koska oisin itse ukaltanu tuntee vihan tunnetta vapaasti... Entä sää?

Muistan yhdenkin naisen, joka kertoi PMS oireissa patikoineen varta vasten umpi mettään, kiipesi kalliolle ja yritti huutaa keuhkonsa pellolle, muttei ensi yrittämällä kurkusta lähtenyt kuin säälittävää kähinää. Nainen keräs rohkeutta ja huusi uudestaan. Lopulta tuntui kuulemma vapauttavalta karjua vihaa ja ärsytystä ulos!

Vaikka vihasena ei ehkä kannata mennä snägärijonoon haastaan, niin on jännä ajatella, ettei mikään tunne sinänsä ole negatiivinen, vaan vihaa voisi käännellä ja ihmetellä ja ajatella sitä vaikka energiana, jonka vois tarpeen vaatiessa muuttaa esimerkiksi tahdonvoimaksi. PERKELE!

Voisiko siis koko kuukautiskierrosta saada irti jotain hyvääkin?

- Riina 
Kommentit

Suositut tekstit