lauantai 10. heinäkuuta 2021

Ison perheen minikoti

Lapsiperheen pieni koti


Kuusi henkinen perheemme asuu 56 kolmiossa kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta. Meille pieni koti antaa mahdollisuuden valita. 

Tilastokeskuksen mukaan asumme kuitenkin ahtaasti. Ahtaasti asuvaksi luokitellaan kuulemma silloin, jos huonetta kohti asukkaita on enemmän, kuin yksi. Toisaalta taas kuuden hengen asuntokunnalla on keskimäärin käytössään 20.8/hlö ja meillä on hieman alle puolet siitä. Minimalismin ansiosta kotimme tuntuu kuitenkin tilavalta... Siis siitäkin huolimatta, että teemme töitä kotoa käsin ja yksi huoneista on arkena miehen työhuoneena. 

Musta on hauskaa, että tällä huonemäärällä tuntuu aina kuitenkin löytyvän tyhjä huone kirjoittamiselle. Kirjoitan tätä blogitekstiä juuri nyt lastenhuoneessa, kun lapset taas ovat olkkarissa leikkimässä ja tietokoneilla miehen työhuoneessa. 

suurperhe kolmiossa

Huoneiden rajat häilyvät meillä muutenkin. Käytämme esimerkiksi olohuonetta myös nukkumiseen. Nukumme olkkarissa perhepedissä kahden pienimmän lapsen kanssa. Levitämme futonit yöksi lattialle ja rullaamme ne päivisin sivuun. 

Asumiskustannukset ovat hyvin kohtuulliset. Saamme pienien asumiskustannuksien ansiosta enemmän taloudellista liikkumavaraa ja se on todella suuri asia ainakin meidän lapsiperheessä. 

Lapsiperhe pienessä kodissa

Asumisratkaisut tehdään meillä kuitenkin kaikkien tarpeet edellä. Vaikka kahdella vanhemmalla lapsellamme onkin tällä hetkellä yhteinen huone, niin tarvittaessa asumisratkaisuja katsotaan uudestaan, jos siltä tuntuu. 

Pienen kodin ei siis tarvitse tuntua ahtaalta. Huoneet kannattaa ajatella monikäyttöisiksi ja kaikkien tarpeita on hyvä kuunnella. Kaupungissa elämä laajenee myös ulos: kerrostalon pihaan ja lähimetsiin. Toivottavasti pian myös hyvillä mielin kirjastoihin ja kahviloihinkin enemmän, kuin pikavisiitein. 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti