tiistai 20. heinäkuuta 2021

Minimalismi ja lapsiperheen pyykkipäivätHuokasin syvään, kun katsoin neljää isoa pyykkisäkkiä. Ne piti raahata taas pihan poikki viereisen rakennuksen pesutupaan, eikä kyseessä tällä kertaa ollut edes,  kuin kolmen ihmisen pyykkimäärä. Isot teollisuuskoneet täyttyi ääriään myöten ja mietin kauhulla, kuinka hukkuisin pyykkivuoreen, jos perhe kasvaisi vielä yhdellä. 

Katselin hypnoottista näkyä, kun vaatteet pyöri rummussa ja mietin, kuinka vähemmän tekstiilejä tarkottaisi myös vähemmän kannettavaa pesutupaan. Tietenkin joutuisin pesemään pyykkiä hieman useammin, mutta voittaisi se nämä voimamiespyykkäilyt. Totuus oli kuitenkin se, että pesimme pyykkiä vasta sitten, kun oli pakko. Ei olisi haitannut, vaikka se pakko tulisikin hieman nopeammin. 

Aloin vähentämään tekstiilejä pikku hiljaa. Muutimme uuteen asuntoon ja hankimme oman pesukoneen. Vauvaperheessä oli joka tapauksessa pakko pestä pyykkiä päivittäin, koska ne ohivuotobodyt oli ihan kiva pyykätä samantien. Tajusin, että silloin on ihan turhaa pitää monen viikon vaatevarastoa. 

Karsin ja kokeilin ja lopulta vaatemäärä naksahti sopivaksi arkeemme nähden. Se tarkoitti lasten kohdalla neljää paria housuja, neljää pitkähihaista, muutamaa t-paitaa ja kohtuullista määrää alusvaatteita. Määrä oli sopiva silti, vaikka pyykinpesuun tulisikin välillä välipäivä.  

Myös liinavaatteiden määrää kohtuullistettiin ja kaappiin jätettiin vain muutamat vaihtolakanat. Kuivaavan pesukoneen ansiosta aamulla pesuun heitetyt lakanat on jo ilalla kuivat. 

Kuivaavan pesukoneen hankinta oli muutenkin pelastus. Varsinkin kylmällä säällä pyykit tuntuvat kuivuvan huoneenlämmössä ikuisuuden ja lakanapyykit tuntui valtaavan aika lailla koko pienen asuntomme. Jos en olisi hankkinut kuivaavaa pesukonetta, olisin vakavasti harkinnut muuttamista isompaan asuntoon vain siksi, että pyykit mahtuisivat kuivumaan. Ihan turhaa neliöiden tuhlausta, ainakin musta....   Pidän kyllä pyykkien viikkaamisesta, mutta vain silloin, jos viikattavaa on jossain järjen rajoissa. Nykyään pystyviikkaan jopa sukat ja alushousut, sillä pyykkimäärä on juuri sopiva. Pystyviikkaus on helpottanut kaappien järjestyksessä pitämistä huimasti! 

Kahdella pienimmällä lapsellamme tulee eniten pyykkiä, joten on ollut luontevaa sijoittaa heidän vaatteensa kylpyhuoneeseen. Pienimmillä on myös suurelta osin yhteiset vaatteet ja se osaltaan myös vähentää tarvetta pitää kauheen isoa vaatemäärää. 

Todettakoot kuitenkin, ettei kukaan toinen voi sanoa juuri teidän perheelle sopivaa tekstiilien määrää. Se oikeastaan selviää vain kokeilemalla. Yksi hyvä keino sopivan määrän löytämiseen on pakata osa tekstiileistä joksikin aikaa laatikkoon ja katsoa, pärjäisittekö vähemmällä. 

Usein lapsiperheelle vinkataan, että jokaiseen lastenhuoneeseen suositellaan pyykkikoria. Meillä on kuitenkin niin pieni koti, että yksi pyykkipussi kylpyhuoneessa ajaa asiansa. On jotenkin helpompaa, että likapyykki löytyy yhdestä paikkaa. 

Arki on vaan helpompaa, kun pyykkivuoreen ei huku! 

- Riina 


Näin lapsiperheen pyykinpesusta tuli kivempaa:

1. Vähensin tekstiilien määrää
2. Hankin kuivaavan pesukoneen
3. Pystyviikkasin tekstiilit koreihin ja laatikoihin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti