Lapsiperheen minimalismi
Lapsiperheen tavaratulva alkaa jo raskausaikana. Äitiyspakkaus sisältää 50 tavaraa ja hups vain keskimäärin lapsiperheen kodeissa tavaroita onkin äkkiä yli 10 000!
Innostuin minimalismista enemmän odottaessani toista lastani. Vaikka minimalismin mitta tuntuu olevan se, että kodista löytyy tyhjiä hyllyjä, meille se on jotain muuta.
Kun hyödynsimme minimalismia, emme perheen kasvaessa joutuneetkaa lisäämään säilytystilaa, tai muuttamaan isompaan asuntoon! Nykyisin saman katon alla asuvat kuusi henkeä mahtuu minimalismin ansioista mukavasti edelleen 56m² kotiimme..
Lapsiperheen tavaratulvaa ei voi täysin tukkia, mutta hidastaa ja vähentää sitä voi mm. 30 päivän harkintalistalla. Jos nimittäin haluan ostaa jotakin, kirjaan sen ostolistalleni ja odotan vähintään kuukauden, ennen sen hankkimista! Tämä auttaa karsimaan ostoslistalta turhat ja hankkimaan vain ne asiat, joita oikeasti tarvitsemme.
Eroon synttäreiden tavaratulvasta
On ollut myös todella hyvä päätös muuttaa kaverisynttäreiden lahjakäytäntöä! Synttärit toimii meillä nyyttäriperiaatteella ja lahjan sijaan pyysimme kavereita tuomaan jotain syötävää juhlapöytään. Lapset saavat muutaman hyvin harkitun lahjan meiltä vanhemmilta ja se epämääräinen sälä jää vähemmälle.
Minimalismi helpottaa kuitenkin lapsiperheen arkea myös silloin, kun vanhemmat omaavat keskenään hieman erilaisen tavarakäsityksen. Meillä molemmat ovat ostamisen suhteen kohtuullistajia, mutta myönnettäköön, että mulle mini on hieman vähemmän, kuin miehelleni. Olen kuitenkin saanut melko vapaat kädet vähentää niitä asioita kodistamme, johon arki vaikuttaa eniten, kuten liinavaatteiden, astioiden, lelujen ja vaatteiden määrää. Tosin lelujen karsimisesta neuvottelemme yhdessä lasten kanssa.
Toisen tavarat ärsyttää aina enemmän, kuin omat, mutta niitä on helpompi sietää kahden pienen muutoksen turvin;. Ensinnäkin muistutin itseäni siitä, että jokainen on itse vastuussa omista tavaroistaan ja toiseksi, erottelemalla jokaisen henkilökohtaiset tavarat selkeästi omille hyllyille ja kaappeihin. Näin saan minimoida rauhassa omat tavarani, neuvotella yhteisten tavaroiden kohtuullistamisesta ja antaa toisen tavaroille tavararauhan. Minimalismi näkyykin meillä siellä, mikä vaikuttaa omiin rutiineihini eniten.
Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, ettei tavaroita ole liikaa. Mies huolehtii omista tavaroistaan, joten niiden määrään mun ei tarvitse puuttua. Sen sijaan lelujen määrää olen vuosien saatossa karsinut aika kovalla kädellä. Uusia ostetaan harkiten syntymäpäivinä ja jouluna. Tarkoitus on, että lelut oikeasti kestävät, sillä uusia saa vasta kuukausien päästä. Leluja on hyvä olla vain sen verran, että ne oikeasti jaksaa siivota.
Meidän isossa perheessämme pesukone pyörii päivittäin, joten vaatemäärän pystyy pitämään pienenä. Meille 4+4, eli neljä pitkähihaista ja neljät housut riittää hyvin! Päälle tietenkin tulee vielä muutama t-paita ja alusvaatteet.
Pieni vaatemäärä mahdollistaa myös tekemään vastuullisempia valintoja. Ostan mielelläni vähemmän vaatteita ja maksan niistä hieman enemmän, jos se tarkoittaa eettisempää tuotantoa ja elämiseen riittäviä palkkoja.
Lapsiperheen minimalismi on etenkin taspainon löytämistä. Kun tavaraa on vähemmän, arki sujuu mutkattomammin.
- Riina
Kommentit
Lähetä kommentti