Minimalistin vaatekaappi - näin monta kertaa käytin vaatteitani vuoden aikana.

käyttökertakustannus, minimalismi

Vuosi on täynnä!
Olen pitänyt kirjanpitoa vaatteideni käyttökerroista 365 päivää!

Innostuin käyttökertojen laskemisesta luettuani hesarin jutun Olof Hoverfältistä, joka pitää kirjaa omien vaatteidensa käyttökertakustannuksista. Hän halusi tietää, saako rahalla laatua. Omasta vaatekirjanpidostani paljastui kuitenkin todella paljon muitakin jännittäviä seikkoja!

Ensin kuitenkin täytyy kertoa teille jotain hieman itsestäni: Olen pyrkinyt yli 10 vuoden ajan enemmän, tai vähemmän minimalismiin henkilökohtaisten tavaroideni osalta. Vaatteiden suhteen on ehkä pakko myöntää olevani jonkin sortin extreme minimalisti.  Olen mukavuudenhaluinen, joten vaatteiden pitää tuntua hyvältä ja niiden pitää olla mahdollisen monikäyttöisiä. Hankin vain harvoin jotain muuta, kuin mustia vaatteita. 

Multa välillä kysytään, montako vaattetta ihminen tarvitsee, mutta se riippuu täysin elämäntilanteesta, ympäristöstä, arjesta, harrastuksista ja pyykinpesuväleistä. "Oikeaa" vaatemäärää ei kukaan toinen voi antaa. Se pitää löytää kokeilemalla. 




 Suomalaiset tuottaa keskimäärin 17 kg tekstiilijätettä henkeä kohti vuodessa. Se on kaamee määrä! Yksi tärkeimmistä vaatekirjanpitoni tavoitteistani onkin löytää vaatteita, jotka kestää käytössä pidempään. Tosin mitä lähempänä ihoa vaate on, sen nopeammin se tuntuu kuluvan. Helpompaa on löytää laadukas talvitakki, joka kestää käytössä vuosia. 

Olen karsinut vuoden aikana vaatekaappistani 9 vaatetta. Jotkut olen kierrättänyt taloyhtiön kierrätyshuoneen kautta, palauttanut entisille omistajalleen, tai vienyt tekstiilijätekierrätykseen.  Yhden villapaidan tuhosin pesukoneessa. Tuotin reikiintynyttä, tai pesussa pilattua tekstiilijätettä kuuden vaatteen verran. Siis ihan liikaa! Lisäksi kolme tällä hetkellä vielä käytössäni olevista vaatteista alkaa olla tiensä päässä. 

Mulla housut kuluu miltein poikkeuksetta haaroista. Reidet hankaa toisiaan vasten aiheuttaen kankaalle erityisen voimakasta kulutusta. Ilmeisesti en ole ainoa! Satsaisin mielelläni housuihin, jossa olisi vahvistettu haarus, vaikka ne olisivatkin hieman kalliimmat. Vinkatkaa, jos olette jo löytäneet sellaiset! Ehkä pitäisi suunnata työvaatepuolelle, tai hankkia ratsastushousut... Kuulin huhua, että jotkut myös vahvistaa itse uusien housujensa haarakiilat ennen käyttöä. 

Huomaan, että kiinnitän huomiota usein vaatteen tuntumaan, valmistusmaahan ja materiaalien eettisyyteen. Myyjä tuskin tietää, että millaiselle koetukselle vaate mun huomassa päätyy. On ehkä myös väärin vaatia vaatteen käyvän kaikkeen ja kestävän ikuisesti. Myönnän silti, että päheilen surrutta sillä, kuinka vähällä vaatemäärällä pärjään.

Merinovilla 

Empiirisen tutkimuksen myötä voin todeta, että merinovilla on monikäyttöinen, muttei kovin kestävä. Se on kuitenkin loistava materiaali niin kesähelteillä, kuin talvipakkasillakin. Merinovilla suojaa auringolta, siirtää kosteutta pois iholta ja hengittää. Se ei kerää hajuja itseensä, joten pesuvälejä voi pidentää. Usein riittää vain tuuletus ja paikallinen tahranpoisto. Merinovillalla on hyvin ohut kuitu. Siinä missä tavanomainen yksittäinen villakuitu on 30-45 µmniin merinovillalla se on 24 µm. Toisaalta merinovilla on taas tavanomaista villaa pidempää. Varsinkin lähelle ihoa puettavat merinovillavaatteet kuitenkin tuntuu kuluvan käytössä melko nopeasti. 

Vaatekaapissani on ollut vuoden aikana kolmet merinovillapitkikset. (TamSilk, Varusteleka ja House). TamSilkin pitkikset hankin jo ennen laskennan aloitusta, joten niiden kokonaiskäyttökertoja en tarkkaan tiedä. Huonoimmin kuitenkin pärjäsivät Housen Norjassa valmistetut merinovillahousut, jotka kestivät vain 40 käyttökertaa ennen reikiintymistä, Varustelekan merinovillakalsarien kokonaiskäyttökerrat oli 93. 



T-paidat ja topit 

Ohuet Armedangelssin läpikuultavat Bea alustopit ovat super mukavia päällä, kuin toinen iho! Ainoa huonopuoli on se, ettei ohut kangas kestä ikuisesti. Toisaalta oli yllättävää, että korjaamalla sain viimeisimmälle ohuelle aluspaidalle käyttökertoja 174. Käyttökertakustannukseksi jäi vaivaiset 11 senttiä. 

Tänä vuonna hankin myös ihanan Riva clothing Myrsky t-paipan. Se oli vuoden paras hankinta! Sen voi surutta pukea päälleen myös silloin, jos pitää pukeutua siistimmin, mutta yhtä hyvin lenkille. Se on pysynyt pesusta toiseen todella siistinä ja odotan jännittyneenä, kuinka pitkä suhteestamme vielä tulee. Pidän hurjasti myös siitä, että t-paita on juuri sopivan pitkä. Olen ehtinyt käyttää paitaa 67 kertaa ja sen käyttökertakustannus on 0,52 €

Takit

Löysin jokunen vuosi sitten lähikirpparilta joutsenen untuvatakin. Se on palvellut mulla jo useamman talven! Taskut kaipaavat pientä paikkausta, mutta muutoin takki menee varmasti vielä ensi talvenakin ja toivottavasti monena sitä seuraavanakin. Maksoin takista vain 25 €, joten se oli todellinen löytö! Talvitakille tuli vuoden aikana runsaasti käyttökertoja ja se pääsi päälleni 159 kertaa.  Välikausiin mulla on Varustelekasta hankittu välikausitakki. Se on myöskin ajanut hyvin asiansa. 

Pöllin miehen kaapista lumipuvuntakin ja värjäsin sen mustaksi. Päällystin napit hajonneiden merinovillakalsarien kankaalla, kun en heti jaksanut vaihtaa niitä. Olen tykännyt takista hurjasti! Sen jättimäinen huppu ja hieman reilu mitotus tuo suojaa kaikelta. Käytän sitä enemmän sisällä. Nytkin se on päälläni, kun kirjoitan tätä tekstiä. 

Kengät

Koko vaatekirjanpitoni eniten käyttökertoja sai Merrelin paljasjalkalenkkarit. Käytin niitä 265 kertaa. Ne tosin jo hieman näyttääkin siltä, että niitä on käytetty ja kevääksi pitänee hankkia uudet. Esikoisella jäi Kuoman talvikengät pieneksi, joten olen käyttänyt niitä koko talven. Ne ovat mukavat, hieman vaelluskenkämäiset, joten niistä oli monella tavalla iloa. 

Kaapistani löytyy myös äitini 70-luvun vintage saappaat. Vuoden aikana ei kuitenkaan tullut yhtään tilaisuutta käyttää niitä. Ne ovat kuitenkin ihanat! Näyttää hieman luistimilta, mutta voi olla, että hankin tilalle jotkut, joille olisi hieman enemmän käyttömahdollisuuksia. 

Pois jouduin heittämään kumisaappaat, jotka ei enää pitäneet vettä. 

--------

Se, kuinka monta vuotta vaate on roikkunut vaatekaapissasi. kertoo loppujen lopuksi aika vähän yhtään mistään! Saatat omistaa  40 vuotta vanhoja vaatteita, joita olet käyttänyt alle 100 kertaa. Itse ajattelen, että vaatteet ovat tehty käyttöön ja onnistunut hankinta on sellainen, jolle tulee vuodessa mahdollisimman paljon käyttökertoja. Jos tarvitsen jotain vaatetta vain kerran vuodessa, ehkä sen voisi lainata.... 

Käytin omista vaatteistani vähiten rintaliivejä (9  (+3) kertaa), vintage saappaita (0 kertaa), vyötä (0 kertaa), kämmenekkäitä (6 kertaa), ja  jakkua (25 kertaa), sekä pesukoneessa pilattua villapaitaa ( 5 kertaa). Osa näistä vaatteista on jo kierrätetty ja osasta pitää vakavasti harkita luopuvansa. On turha pitää kaapissa vaatteita, joita ei tule käytettyä!

Vaatekirjanpidon tarkoituksena onkin tehdä parempia valíntoja tulevaisuudessa!

Vaatekaappini juuri nyt: 


Farkku legginssit, Very Nice,  käytetty 176 kertaa, käyttökertakustannus 0,44€
Merinovillahousut, House käytetty 71 kertaa, käyttökertakustannus 0,56

Jakku, Earth collektion, käytetty 25 kertaa, saatu 
Mekko, Nanso, käytetty 172 kertaa, ostettu käytettynä, käyttökertakustannus 0,05€

Alustoppi, Armedangels, käytetty 174 kertaa, käyttökertakustannus 0,11€
T-paita, Riva clothing, käytetty 67 kertaa, käyttökertakustannus 0,52€

Talvitakki, Joutsen, ostettu käytettynä, käytetty 159 kertaa, käyttökertakustannus 0,16€
Välikausitakki, Varusteleka, käytetty 85 kertaa, käyttökertakustannus 0,81€
Lumipuvuntakki, Saatu, hinta värjäysaineista, käytetty 112 kertaa, käyttökertakustannus 0,05€

Paljasjalkalenkkarit, Merrel, käytetty 265 kertaa, käyttökertakustannus 0,32€
Talvikengät, käytetty 79 kertaa, käyttökertakustannus 1,01€
Vintage saappaat, saatu, käytetty 0 kertaa

Tumput, Kalastajatila Wanha, saatu, käytetty 78 kertaa
Pipo, lanka Aholaidan lammastila, käytetty 67 kertaa, käyttökertakustannus 0,21€

Alushousut, Berlei sport saatu, käytetty 55 kertaa
Alushousut, Berlei sport saatu, käytetty 55 kertaa
Alushousut, Berlei sport saatu, käytetty 54 kertaa
Alushousut, Berlei sport saatu, käytetty 54 kertaa
Alushousut, Berlei sport saatu, käytetty 53 kertaa
Alushousut Berlei sport saatu, käytetty 54 kertaa
Alushousut, Berlei sport saatu, käytetty 53 kertaa

Rintaliivit, käytetty 9 kertaa, käyttökertakustannus 1,39€
 
Bikinit, käytetty 0 kertaa

Löydät koko vaatekirjanpitoni täältä

- Riina

ps. yksi vaateryhmä puuttuu vaatekirjanpidosta kokonaan; nimittäin sukat. Sukat ovat meillä useimmiten yhteisiä. :)


Kommentit

Suositut tekstit