Nämä raskauden ehkäisymenetelmät toimii meillä, mutten voi suositella niitä kenellekkään!


E-pillerit, minipillerit, ehkäisyrengas, kuparikierukka, hormonikierukka, ehkäisykapseli, kondomi.... 

Esikoisen syntymän jälkeen istuin neuvolassa lääkärin vastaanotolla ja kuuntelin listaa ehkäisyvaihtoehdoista, joista mikään ei kuulostanut paremmalta, kuin muut. En halunnut enää käyttää hormonaalista ehkäisyä. Kuparikierukka kuulemma saattaisi lisätä kuukautiskipuja, enkä mielelläni käyttäisi kondomiakaan jatkuvasti, sillä taisin olla sille hieman herkistynyt... 

Lapsen saaminen ei olisi maailmanloppu, mutta olin kuitenkin kuullut, että ainakin täysimetys saattaisi toisilla ehkäistä raskautumista. Uskaltauduin luottamaan imetyksen ehkäisevään vaikutukseen ja huomasin, että itse asiassa se taisi toimia mun kohdalla melko hyvin! Vaikka vauva aloitti kiinteiden maistelun jo muistaakseni 4kk iässä, kuukautiset pysyivät poissa n. 9kk synnytyksen jälkeen ja koko sen ajan tuntui imetyskin toimivan ehkäisystä. (HUOM! Imetyksen ehkäisevä teho vaihtelee, vaikkakin täysimetyksen aikana sen teho saattaa yltää kondomin veroiseen ehkäisytehoon. Etenkään kiinteiden aloituksen jälkeen imetys ei yleensä riitä enää raskauden ehkäisemiseen. Vaikkei kuukautisia tulisi, munasolu saattaa silti kypsyä ja irrota ja raskaus olla mahdollinen.) 


Kuukautisten alettua tutustuin luonnolliseen ehkäisymenetelmään, joka perustuu kiertotietoisuuteen. Rupesin seuraamaan kuukautiskiertoni pituutta ja vaiheita, sekä tarkkailemaan limojen koostumusta.... Laskin siis "varmoja päiviä" siitäkin huolimatta, että se kuulosti yhtä foliohattu jutulta, kuin keskeytetty yhdyntä. Myönnettäkööt, etten ainakaan aluksi kauheesti laskenut sen varaan, että tämä ehkäisymenetelmä toimisi... mutta mun kohdalla se näytti toimivan!

Ihaninta oli oppia tuntemaan omaa kiertoaan paremmin ja tietenkin käyttää menetelmän oppeja myös silloin, kun halusimmekin yrittää lasta. 

Edellisestä raskaudesta on alkaa olla taas 4 vuotta ja voin sanoa, että meidän kohdalla menetelmä toimii...Ainakin kun sitä noudattaa... Myönnän, että muutama "apua, laskinko kiertopäivät oikein"- kömmähdys on vuosien varrella tullut, mutta onneksi oon kyllä ympännyt mukaan muutaman varapäivänvarapäivän, jollon päivän tai kahden heitot ei vielä kaada maailmaa. 

Toisaalta mies tokaisi, että meillä hei on 4 yhteistä lasta, joten suurperheellisen ehkäisyvinkkeihin ei ehkä kannata luottaa..... ;) 

- Riina 



Kommentit

Suositut tekstit