Leo stranius: Tehokkuuden taika - Näin voit elää enemmän

 


Ei ajanhallintaa, vaan ajankäytön valintoja!

Jos luet yhden self help-oppaan, lue tämä!  Kirja kiteyttää kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää hallinnantunteen lisäämisestä ja haitallisen stressin minimoinnista arjessasi. 

Jos koet itsesi kiireiseksi, arkesi ei ole hallinnassa! Et ole oikeasti varannut asioille tilaa, tai sinulla on liikaa tehtävää suhteessa kykyihin, resursseihin ja käytössäsi olevaan aikaan.

Vaikka Leo Straniuksen oma viikko-ohjelma saattaa tuntua hengästyttävältä, niin itse asiassa kirja on täynnä vinkkejä siitä, miten voi rakentaa itselleen leppoisamman, stressittömämmän ja merkityksellisemmän arjen. Miten arki lisää omaa hyvinvointia, eikä kuluta sitä. Miten pidetään kiinni omista rajoista, tai miten tavotteista muutetaan tapoja, joihin ei tarvitse tuhlata kaikkea tahdonvoimaa. 

Täytyy myös muistaa, ettei kaikkea suinkaan kannata muuttaa kerralla, vaan tavan luominen vaatii 30-90 päivää ja helpointa niitä on luoda yksi kerrallaan. Jos muutat yhden tavan kuukaudessa, vuodessa olet luonut arkeesi 12 uutta tapaa. 

Meillä kaikilla on aikaa 24h vuorokaudessa ja 168h viikossa. Paljonko siitä ajasta käytät unelmien toteuttamiseen?

Pelaan aina välillä itse tietokonepelejä ja Steamissa voin seurata, kuinka monta tuntia olen mitäkin peliä pelannut. Olen esimerkiksi pelannut The Long darkkia 210h. Olen itse valinnut ja halunnut kuluttaa tuon ajan tietokonepeliin, mutta se herättää silti hurjasti ajatuksia. Kuinka valtavasti aikaa mullakin todellisuudessa on mahdollisuus käyttää asioihin, vaikka toisinaan kuvittelen, ettei sitä muka olisi. Jos katson tunnin televisiota päivässä, se tekee 365h/v. Siihen mahtuisi aika monta opintoviikkoa, tai mahdollisuutta oppia jotain uutta. 

Mikä on tärkeää? Mistä unelmoit? Olet sitä, mitä teet!

Myönnän, että somessa silmien pyörittely Leosta, joka venyttelee hampaita pestessä reisilihaksiaan ja kuuntelee samalla äänikirjaa, vähän ärsyttää. Kirja ei nimittäin suinkaan ole mikään multitaskausopas. Joidenkin asioiden liittäminen arkirutiineihin, kuten työmatkojen yhteyteen, tai siivoamiseen kuitenkin lisää sitä mahdollisuutta, että onnistut, kuin varkain kuuntelemaan vaikka sen yhden äänikirjan päivässä... Lisäksi hieman tylsistä arkirutiineista saattaakin tulla mielekkäämpiä. 

Suorituskeskeistä, sanoisi joku! Leon täydeltä näyttävä päiväohjelma saattaa saada ottamaan askeleen taaksepäin. Mitä minimalisti, tai leppoistaja voisi sitten saada kirjasta irti? Mun on pakko sanoa tämä ääneen, vaikka se saattaa järkyttää: tyhjä tila täyttyy aina! Kun olet leppoistamisen myötä raivannut kalenteriisi tilaa, se täyttyy uusilla tottumuksilla, tai tavoilla joko muiden toimesta, tai sillä, että valitset ja päätät oikeasti itse, miten aikasi käytät. 

Yksi silmiini osunut kritiikki koski perheajan aikatauluttamista, tai paremminkin perheaikaan keskittymistä. Pitkän työ-, ja päiväkotipäivien jälkeen perheaikaa jää rajattu määrä. Kuinka helposti se valuu sormien läpi ja illalla ehkä mietit, kuinka et tänäänkään ollut lapsillesi läsnä. Kuinka harvinaista onkaan se, että antaa tärkeäksi pitämälleen asialle jakamatonta huomiota. Saattaa olla helpompi luopua somen vilkuilusta, kun oikeesti päätät ottaa siihen aikaa kalenteristasi.

Leo Straniuksen Tehokkuuden taika on kuin The 5 am club, Marie Kondon työnilon löytämisen taika ja Tim Ferrisin 4h työviikko yksien kansien välissä. 

Vielä yksi extra vinkki: Tämä kirja on mahtava työkalu silloin, kun tiedät, mitä haluat, muttet tiedä, miten. Jos kuitenkin oot hieman pihalla tavoitteiden ja unelmien asettamisen suhteen kannattaa lukea ensin Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat ja vasta sitten Leo Straniuksen Tehokkuuden taika. Yhdessä ne saattavat olla aika timanttinen pari. 

Leo Stranius: Tehokkuuden taika - Näin voit elää enemmän. 

Kommentit

Suositut tekstit