Rits ja räts, eli kauanko vaatteen tulisi kestää?

Mulle on joskus osunut kohdelle vaatteita, jotka ovat kestäneet vain muutaman hassun pesukerran. Oon ollut naurettavan huono reklamoimaan ja aatellut, et se on oma vika, jos ostan sutta! Kuitenkin olis ihan oikein vaatia rahoilleen vastinetta...

 Tiesitkö, että vaatteisiin ja kenkiin pätee 6kk virheolettama? Tää tarkoittaa sitä, että jos vaate hajoaa tavanomaisessa käytössä kuuden kuukauden sisällä ostohetkestä, niin tuotteen katsotaan olleen alunperinkin virheellinen. Tästä kuitenkin poissuljetaan vaatteet, joiden elinkaaren ei alunperinkään katsota olevan puolta vuotta, kuten sukkahousut, sekä ne tekstiilit, joita on vaikka pesty pesuohjeen vastaisesti.

Jos vaate siis hajoaa 6kk sisällä hankinnasta ostaja voi vaatia vaatteen korjaamista, tuotteen vaihtamista virheettömään, hinnan alennusta, tai kaupan purkua (jos virhettä ei muutoin voi korvata). 

On vaarallista tyytyä heikkoon laatuun! Jos ihmiset ei vaadi rahoilleen vastinetta, se on signaali kaupoille, että heikompi laatuinenkin tuote kelpaa. 

Myönnän, että itselleni oli usein henkisesti helpompaa heittää rikki mennyt vaate pois ja ostaa tilalle uusi, kuin alkaa selvittämään asiaa myyjäliikkeen kanssa. On kuitenkin hyvä reklamoida virheistä senkin takia, että yritykset voivat kehittää tuotantoprosessiaan jatkossa. 

Tietenkin on myös totta, että ihmiset ihan itse pesee vaatteitaan pilalle, mm väärillä pesuohjelmilla.  Viimeksi pilasin itse yhden villapaidan, kun pesin sen villanpesuohjelmalla koneessa. Kaikki vaatteet eivät kestä konepesua lainkaan. Mm. villavaatteille riittäisi usein vain tuuletus ja paikallinen tahranpoisto.

Oma lukunsa on myös vaatteiden käyttökertakustannukset, tai käyttökerrat koko vaatteen käyttöaikana, mutta palaan niihin tulevaisuudessa.... 

Myyjäliike, valmistaja, tai maahantuoja voi virhevastuun lisäksi tarjota myös takuun. Takuun antaminen on virhevastuun sijaan täysin vapaaehtoista ja sen sisällön voi edellä mainitut tahot päättää itse. Esimerkiksi Finlaysonin viiden vuoden pussilakanatakuun piiriin kuuluu myös kankaan normaali kuluminen, kun taas joidenkin yrityksen lupaama 18kk takuu saattaa kattaa tekstiilien kohdalla vain rikkoutuneet vetoketjut ja saumat. 

Tietenkin voidaan myös miettiä, kuuluuko virhevastuun piiriin ensinkään minimalistin vaatekaapin sisältö. Vähemmän vaatteita tarkoittaa tietenkin enemmän käyttökertoja pienemmässä ajassa. ;) 

Jään tänne repiin ny tukkaani heikkolaatuisten vaatteiden takia... 

- Riina 


Kommentit

  1. Kunnollinen vaate kyllä kestää käyttöä. Huolimatta siitä, että sen pesee ja laittaa päälle :)

    Minulla on vaatteita, joita olen käyttänyt vuosikymmeniä, paljon ja hartaasti, mutta ne kestää silti. Kankaan laatu ratkaisee. Yllättävän heikoksi se laatu on tätä nykyää mennyt.

    VastaaPoista
  2. Ihan totta kyllä, että laadukas vaate kyllä kestää! Harmillista kyllä mustakin, että niin paljon heikkolaatuista on markkinoilla.

    Kiva kun kävit lukemassa! <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit