Tämä juuri auttoi väsymykseen

Ruusujuuriuute


On hieman paradoksikin, että tarvitsemme energiaa, jotta jaksamme tehdä asioita, jotka tukee jaksamista. Mun arki oli kuitenkin tuntunut hyytelöltä pidemmän aikaa. Tiesin kyllä, mitä olisi pitänyt tehdä, että arkeen olis saanut lisää puhtia, mutten vaan jaksanut! Kun olin muutaman kuukauden yrittänyt vaan jotenkin selviytyä arjesta, muistin yhtäkkiä Jaakko Halmetoja puhuneen jossain haastattelussaan Ruusujuuresta*. En ollut varma, että olisiko siitä mitään hyötyä, mutta olin valmis ainakin kokeilemaan.

Ruusujuuriuutteen alotettuani oli kummallinen tunne, kun yhtäkkiä jaksoikin enemmän. Se ei ollut mikään energiajuoma pärinä, vaan pitkäkestoista voimantunnetta. Sain asioita tehtyä, enkä ollut enää kokoajan ihan puhki. Erikoista oli, kun kävellessä keho tuntui jaksavan enemmän. Se tuntui siltä, kuin jokin mystinen elämänvoima virtaisi paremmin. 

Myönnän, että innostuin kokemuksestani sen verran, että kaivelin vähän ruusujuuresta lisää. Opin, että ruusujuuri onkin kylmän ilmaston kasvi, joka viihtyy pohjoisella pallonpuoliskolla. Kasvi kasvattaa valtavan juurakon, jolla on hieman ruusumainen tuoksu, vaikkakaan se ei ole sukua ruusulajikkeille. Ruusujuuren tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat rosavin, rosarin, rosin ja salidrosidi ja tietenkin mm. flavonoidit. Tutkimusten mukaan, mitä pohjoisemmassa kasvi kasvaa, sitä enemmän siinä on vaikuttavia aineita. Myös kasvin ikä vaikuttaa. Kolme vuotta vanhat ja sitä vanhemmat kasvit sisältää enemmän vaikuttavia aineita, kuin nuoremmat. 

Ruusujuuri

Ruusujuuri* helpottaa stressiä

Tämä "pohjolan ginseng"  on adaptogeeni, joka auttaa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja tasapainottaa kehoa ja mieltä. Adaptogeenit parantavat mm. stressinsietokykyä, lihasten suorituskykyä ja vastustuskykyä. Ruusujuuren on todettu tutkimuksissa lievittävän väsymystä, stressiä ja voimattomuuden tunnetta. Se myös vähentää veren glukoosia-, kolesterolia ja liiallista triglysedinia kehossa. Se vaikuttaa muistiin, keskittymiskykyyn, unen laatuun, mielialaan, ja se lievittää kipua ja päänsärkyä.  Sillä voidaan myös tukea urheilijoiden rasituksen kestävyyttä. 

Ruusujuuri on hyvin siedetty, eikä haittavaikutuksia ole havaittu. On kuitenkin joitain tilanteita, jolloin ruusujuurta ei suositella käytettäväksi. Näitä ovat esimerkiksi: raskausaika, verenpainetaudin pahimmissa jaksoissa, reuman akuutissa vaiheessa, tai jos henkilöllä on kilpirauhasen liikatoimintaa.

Ruusujuurta on tutkittu myös lääkehoidon tukihoitona. Esimerkiksi sytostaatin kestokyky parani ruusujuurta käytettäessä. Ruusujuurta on myös käytetty ientulehduksien ja kuukautishäiriöiden hoidossa. 

Ruusujuuren vaikutuksista on tehty tutkimuksia ympäri maailmaa. Mielenkiintoista oli tosin sekin, että Suomessa Maa-ja metsätalouden tutkimuskeskus on tutkinut adaptogeenikasvien viljelyä 1989-2002. Viljelytutkimuksen tuloksista kerrottiin Ruusujuuriseminaarissa, jossa käsiteltiin viljelyn lisäksi adaptogeenikasvien vaikutuksia, historiaa, tutkimusta ja markkinointia. 

Tiesitkö, että ruusujuurta on käytetty mm. astronauttien terveyden ylläpitämiseen!  

Tämä stressiyrtti on tietenkin siinäkin mielessä timanttinen, että niin monet sairaudet sanotaan olevan seurausta pitkäaikaisesta stressistä. Juuri sen takia meidän pitäisi tehdä enemmän tekoja sairauksien ehkäisemiseksi, ettei ne koskaan edes puhkeisi. 

Shao Kang Hung kävi työryhmineen läpi ison määrän ruusujuureen liittyviä tutkimuksia. Lopputulema oli selkeä: Ruusujuurella voi olla myönteisiä vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn, henkiseen suorituskykyyn, sekä joihinkin mielenterveyden häiriöihin. 

Ruusujuuren on todettu  olevan apua myös sydän-ja verisuonisairauksiin, stimuloivan hermoja, estävän tulehduksia ja pidentävän jopa elinikää! 

Sillä on todettu olevan rohkaisevia vaikutuksia lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Ruusujuuri vaikuttaa solujen stressivasteeseen ja tällä on hyödyllisiä vaikutuksia mielialaan.

Foodinin ruusujuuriuutetta saa mm. Hyvinvoinnin.fi verkkauppaupasta *

-15% alennus normaalihintaisista tuotteista! Koodilla: HELMIYSTÄVÄ15

<3 Riina

Kommentit

  1. Tämä oli tosi hyvä aihe. Pitää itsellekin tilata ruusujuurta. Kiitos avoimuudestasi ja iloitsen juuren antamasta avusta sinullekin. Senni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun kävit lukemassa ja mukava kuulla, että aihe kiinnosti!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit