Miten saa perheen innostumaan minimalismista?

Miten saa perheen innostumaan minimalismista
 

Parhaimmillaan minimalismi säästää aikaa, rahaa ja hermoja. Siis kaikkea sitä, mitä ruuhkavuosia elävä perhe usein kaipaisi. Vaikka itse innostuisikin minimalismin elämää muuttavasta taiasta, saattaa olla, ettei muu perhe olekkaan heti niin hurahtanut. Usein kysytäänkin, että miten perheejäsenet saa mukaan karsimaan turhia tavaroitaan... 

Olen ollut yli 10 vuotta minimalisti ja jossain määrin tykkään jopa asketismista. Voin ehkä tuottaa sinulle pettymyksen toteamalla, ettei kuuden hengen 56m² kerrostalokodissa ole vieläkään yhtäkään tyhjää hyllyä. Väitän silti, että minimalismilla on ollut positiivisia vaikutuksia koko perheeseen!  

Jos haluat tartuttaa perheenjäseniin pieniä minimalismin ituja, suosittelen tietenkin aloittamaan ensin itsestä. Karsi omat tavarasi ja katso, että jokaiselle tavarallesi on sen jälkeen selkeä paikka. Nauti karsitusta vaatekaapistasi, vessan hyllystä, joka ehkä ennen pursusi meikkejä ja purnukoita, vetolaattikosta, kaapeista, koreista ja kirjahyllystä, jossa kaikissa on enää vain ne tavarat, joita oikeasti tarvitset. Esimerkki voi joskus toimia, tai antaa ainakin hyvän pohjan keskustelun aloittamiselle. 

Kerro perheenjäsenillesi, miksi minimalismi on sinulle tärkeää ja mitä itse toivoisit. Kun olet karsinut omat tavarasi, voit kääntää katseesi niihin, jotka vaikuttavat arkeesi eniten. Keskustelkaa tavaratyöstä ja siitä, kelle mikäkin alue kuuluu. Sinulla täytyy reiluuden nimissä olla vaikutusvaltaa sellaisten tavaroiden määrään, jotka vaikuttavat sinun arkeesi. Jos tunnet hukkuvasi tiskivuoreen, pyykkeihin, liinavaatteisiin, lasten leluihin, tai yleiseen kodin sälään, puhukaa niiden sopivasta määrästä avoimesti. Toki pitää tehdä kompromissejakin, mutta karrikoidusti se päättää tavararyhmän määrän, joka ne sivoaa paikoilleen ja johon ne vaikuttaa. 

Muista, että jokaiselle syy ruveta minimalistiksi, saattaa olla eri. Joku saattaa innostua minimalismin visuaalisesta selkeydestä, joku ehkä rahan säästämisestä, ekologisuudesta, helppoudesta, stressin vähentmisestä, tai ehkä kaikesta niistä yhdessä. Kuulostele vähän, mikä olisi hyvä syy perheenjäsenillesi alkaa minimalisteiksi. Jutelkaa siitä, mitä se voisi tarkoittaa teidän perheelle. Voi olla, että se innostaakin heitäkin vähentämään tavarakuormaansa. 

Meillä ajan kanssa kuluttaminen on kaikilla muuttunut harkitummaksi. Olemme alkaneet vaalimaan hitaampaa arkea. Nauttimaan kotona olemisesta ja toisaalta pienistä seikkailuista. Vaikka meillä ei olekkaan tyhjiä hyllyjä, emme joutuneet muuttamaan isompaan, vaikka lapsia tulikin lisää. Minimalismi on ehdottomasti tehnyt elämästä helpompaa ihan koko perheelle. 

Suosittelen linkkaamaan perheenjäsenillesi vaikka Teemu Kunton minimalismi podcastin, Sekin saattaa innostaa. 

- Riina 

Kommentit

Suositut tekstit