Mun pitää pyytää ensin lupa puolisolta... !?? !


Kuulin keskustelun, jossa nainen sanoi pyytävänsä ensin lupaa puolisolta toteuttaakseen itseään... Ai saakeli! Se, että aikuinen ihminen joutuu pyytämään lupaa yhtään keneltäkään triggeröi aivan helvetisti! 

Kun kerroin tätä juttua, sain osaksi mm. silmien pyörittelyä siitä, että kyllä parisuhteeseen kuuluu luvan kysyminen toiselta. LUVAN KYSYMINEN?! Jouduin rautalangasta vääntämään, että joku saattaa olla alisteisessa suhteessa, jos joutuu kysymään lupaa... Tosin keskustelu oli niin polveilevaa, etten tiedä tajusiko kukaan juttuni pointtia, joten ehkä helpompi kirjoittaa.

Musta tässä kyse on termeistä. Se että ihminen on nyrkin ja hellan välissä anellen lupaa toiselta, on musta täysin eri asia, kuin se että parisuhteessa keskustellaan. "Kysyn puolison mielipidettä", kuulostaa jo paljon paremmalta! En siis tarkoita tällä sitä, että muita ihmisiä ei oteta omissa valinnoissa huomioon lainkaan. 

Se, että parisuhteesta huolimatta saa toteuttaa itseään, saa näkyä ja kuulua on oikeesti tärkeää sukupuolesta riippumatta! Jos joku vitsailee jollekin siitä, että "oletko tossun alla?", mua ei oikeesti naurata... Jos parisuhteessa ollessa ei voi toteuttaa itseään, en tiedä mitä siitäkin tulisi... 

Joskus asiat jotka voimauttaa toista osapuolta, saattaa tietenkin nostaa toisessa epämiellyttäviä tunteita esiin. Se että joku käy maalaamassa alatonmalleja, otatuttaa itsestään voimauttavia nakukuvia, tai käy paritanssissa jonkun muun, kun oman puolison kanssa, saattaa nostaa vaikka mustasukkaisuuden tunteita. Tunteista on tietenkin silti hyvä puhua vaikkei itseään pienentäisikään toisen vuoksi. Ylipäätään avoimuus ratkaisee aika paljon. 

Ja tietenkin... Tietenkin parisuhteessa tehdään kompromissejä ja joustetaan, jotta arki sujuu. Kyse on ennenkaikkea siitä, että mitä termejä viljelemme ja siitä, ettei hassun hauskoista "tossun alla"-vitseistä tule oikeasti todellisuutta. 

-Riina 

Kommentit

Suositut tekstit