Lapsiperheen minimalismi on kohtuuden etsintää ja tavaroiden kiertoa.




Mun on pakko tunnustaa jotain: Minimalismi lapsiperheessä on hieman erilaista, kun yksin elävällä. Se, että KonMari prosessin tekee kerran, ei vielä pelasta kokonaan. Lapsiperheessä kyse on tasapainon ylläpitämisestä!

Faktahan on, että lapset kasvaa. Ne kasvaa vääjäämättä niin että kohisee! On ihan luonnollista, että kynnyksen yli pitää kantaa vaatteita ja tarvikkeita hieman useammin, kuin yksineläjän kotiin. Tärkeää on kuitenkin kohtuus ja tasapaino! Jos jotain tulee sisään, jostain on hyvä luopua. 

On hyvä myös miettiä, kannattaako kaikkea siirtää lapselta seuraavalle... Saattaa nimittäin käydä niin, että lapsella on kaappi täynnä sisaruksensa vanhoja vaatteita, muttei yhtään päälle pantavaa. Kokemukseni mukaan arki helpottuu, kun lapsella on oikeasti kaapissaan lempivaatteita. Silloin vaatteita ei edes tarvitse olla kovin montaa! 

Jos ikäeroa on paljon, kannattaa säilytystilaa muutenkin hieman varjella. Vuosikaupalla kaapinperällä notkuvat vaatteet on kallis investointi. Ne veisi tilaa asunnosta ja maksaisin niistä vuokrana joka kuukausi. Mekin varmasti tarvitsisimme yli 100  kodin, jos varastoisin kaiken.  Ajattelen, että tavaran pitää olla siellä, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Varastotilaa käytän aika harkiten. Säilön seuraavalle vain ne, jotka menee ihan varmasti käyttöön.  Kaupungissa kirppareita ja kauppoja voikin ajatella henkilökohtaisina varastoina. Ne pitävät valikoimissaan niitäkin tavaroita, joita lapseni tarvitsee vasta kahden vuoden päästä. 

Tasapainon ylläpitäminen lapsiperheessä vaatii sen, että tavarat kiertää sisään ja ulos samaa tahtia lapsen kasvaessa. Kasvavien lapsien kohdalla voisi ajatella niinkin, että tavarat ja materiaalit ovat meillä ikään kuin lainassa. Vapauta ne uudelleen kiertoon, kun et enää itse tarvitse niitä. Nykyään se on melkein yhtä helppoa, kuin pullonpalautus. Esimerkiksi Emmyn kautta saa helposti hyväkuntoiset vaatteet myyntiin, taloyhtiöiden kellarista saattaa löytyä kierrätyshuone ja poistotekstiilejä otetaan vastaan jo Tampereellakin. Voit tietenkin muokata myös tavaroista ja vaatteista, jotain, jota tarvitsette juuri nyt. 

Tietenkin yhtä tärkeää on vähentää sisään tulevan tavaran määrää. Vähemmälläkin pärjää! 

Kodin ei ole tarkoitus olla varasto. 
  Riina 


Kommentit

Suositut tekstit