Kevät on täällä, karsi sata tavaraa!
Vuodenajan vaihtuesa on loistava hetki käydä kaapit läpi ja karsia pois kaikki ylimääräinen! Vaikka sadan tavaran vähentäminen saattaa kuulostaa isolta määrältä väitän, että lapsiperheessä se täyttyy helposti!
Sitä mukaan kun lapsi kasvaa, kynnyksen yli kannetaan ikätason mukaisia vaatteita ja tavaroita... Isossa perheessä hukkuisimme tavaraan, jos säilyttäisimme kaiken! On ihan luonnollista, että keväisin kaapit täyttyy uusista kevätvaatteista, kumisaappaista ja kevyemmistä hatuista. Mulle se kuitenkin tarkoittaa sitä, että tasapainon säilymiseksi tavaran pitää kierää myös toiseenkin suuntaan. Jos jotain tulee sisään, jostain pitää myös luopua.
Meillä ei ole säilytystilaa määräänsä enempää, joten säilytän lapselta toiselle vain selllaiset tavarat, jotka varmasti menee käyttöön! Sitten on vielä sekin, että elämä on niin kummallista ja arvaamatonta, etten ole ikinä oikeastaan nähnyt tarpeelliseksi säilöä kuopuksen vaatteita lapselle, jota vielä ei ole edes olemassa. Sitä paitsi... juuri nyt kaiken järjenmukaan lapsilukumme on jo täynnä!
Ihan tavallisessa kodissa sanotaan olevan keskimäärin 50 000 tavaraa. Sadan tavaran karsiminen on vain kärppäsen kakka siitä kaikesta! Vaikka olen itse ollut minimalisti jo tosi kauan, niin kummallisesti karsittavaa kuitenkin löytyy varsinkin vuodenajan vaihtuessa.
Sitä paitsi luopumista pitää harjoitella! Roikotin itse mukanani hopeisia aterimia, jotka saimme häälahjaksi, mutta joita emme käyttäneet kertaakaan. Kun tarpeeksi monta vuotta harjottelin luopumista, lopulta olin valmis luopumaan niistäkin.
On tietenkin totta, että tyhjä tila täyttyy aina. Voi olla, että karsittujen tavaroiden tilalle, tulee merkityksellisempiä esineitä, tai ehkä aika, joka ennen meni tavaroista huolehtimiseen, täyttyykin kokemuksilla!
Aloitin itse eilen kevätkarsinnan ja tähän mennessä saldona on kymmenen karsittua tavaraa; vaatteettaita, papereita ja yhdet kengät. Ajattelin, että valmista tulee viimeistään maaliskuun lopussa. Saan helposti rakseja paperiin, kun vien apteekkiin vanhentuneet lääkkeet, tai elektroniikkakierrätykseen hajonneet johdot ja laitteet. Oon huomannu, että iso osa karsittavista tavaroista on ihan oikeasti roskaa! Siis sellaisia tavaroita, joita en voi enää käyttää, mutta jotka jostain kumman syystä olen vain tunkenut syvemmälle kaappiin, kun oikea paikka olisi materiaalikierrätys...
Ajattelen, ettei turhan tavaran sullominen kaappeihin ole mikään ekoteko. Resurssit pitää vapauttaa sinne, missä niitä tarvitaan!
ps. Tavaroita karsiessa täytyy toimia vastuullisesti ja toimittaa tavarat oikeaan osoitteeseen! Avustusjärjestöt ja ja hyväntekeväisyysmyymälät eivät tee mitään huonokuntoisilla, tai rikkinäisillä tavaroilla.
TÄSSÄ MUUTAMA ESIMERKKI, MITÄ VOI TEHDÄ POISTETTAVILLE TAVAROILLE:
SIISTIT, EHJÄT MYYNTIKUNTOISET VAATTEET: Fida, Uff, Pelastusarmeija, Emmy
RIKKINÄISET JA KULAHTANEET VAATTEET, LAKANAT JA VERHOT : Nekalan jäteasema, Nextiili
RIKKINÄISET JA RÄJÄHTÄNEET KENGÄT: Sekajätteeseen
SUKAT JA ALUSVAATTEET: Sekajätteeseen
EHJÄT, SIISTIT MYYNTIKUNTOISET KENGÄT: Pelastusarmeija, Fida, Uff, Emmy
TYYNYT JA PEITOT: Löytöeläintalot
VANHENTUNEET LÄÄKKEET: Apteekkiin
ELEKTRONIIKKA Prisma SER kierrätyspiste (pienet sähkölaitteet), Sähkölaitteita myyvät liikkeet, Repe&Romu, Jäteasema
KIRJAT: Antikvariaatit, Kirjaston kierrätysvaunu
Löydätkö sinä kodistasi sata karsittavaa tavaraa?
Riina
Kommentit
Lähetä kommentti