Sisäpuutarha


Suomessa on 3 145 000 asuntoa. Siis yhtä paljon mahdollisuuksia perustaa sisäpuutarha!

  Asun kuuden hengen perheeni kanssa kerrostalossa, lähellä Tampereen keskustaa. Vaikka kotimme on pieni, leveät ikkunalaudat, kirjahyllyn päälliset, sekä tietenkin kesällä myös parveke luovat valtavasti mahdollisuuksia kasvattaa syötäviä kasveja. Sitä paitsi, juuri nyt energia on kallista, joten mielestäni siitä pitäisi ottaa kaikki irti! Meillä on Suomessa talvisin valtavasti lämmitettyä sisätilaa ja yhtä paljon mahdollisuuksia kasvattaa ruokaa ympäri vuoden!

Musta tuntuisi tuhlaukselta täyttää ikkunalaudat viherkasveilla, joita ei edes voi syödä.... Niiden sijaan aijon kokeilla tänä vuonna mm. viidakkokurkkua!

Tietenkin pitää myöntää myös tosiasiat: Olen itse aika huono kasvien kanssa, mutta se ei estä mua nauttimasta siementen istuttamisen terapeuttisista vaikutuksista. Sitä paitsi, paras puutarhavinkki, minkä olen koskaan kuullut, meni näin: Jos istuttamasi taimi kuolee, istuta äkkiä tilalle uusi!  Joka tapauksessa kasvien kasvattaminen vaikuttaa positiivisesti niin henkiseen, kuin fyysiseen hyvinvointiin.

Tiesitkö, että sisätiloissakin voi kokeilla kasvattaa kurkkuja, papuja,mansikoita, karviaiskoisoja tai vaikka porkkanoitakin! Kokeile siemenestä, tai hanki taimia myymälästä.  Oman yrttitarhan ikkunalaudalle saa tienkin helposti myös kaupan heviosastolta. Valitse terhakoita ruukkuyrttejä ja istuta ne kotona isompaan ruukkuun. 

Talvisin valon määrää voi kompensoida lampuilla. Tietenkin kasvit rakastavat kasvilamppuja, mutta ihmisistä ne saattavat tuntua hieman häiritseviltä. Kompromissiratkaisuna voi kokeilla täysspekrisiä päivänvalolamppuja.  Lumenet kertovat valon kirkkaudesta ja kelvinit valon väristä. Kasveille ja ihmisille sopivassa päivänvalolampussa lumeneita olisi hyvä olla 5000-5500 ja kevineitä yli 1000. 

Inspiraatiota omaan sisäpuutarhaan saa mm kirjasta Syötävän herkullinen sisäpuutarha

<3 Riina 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit