Mitä vastasyntynyt tarvitsee?



 Vauva tarvitsee vain rakkautta, lämpöä ja maitoa, siinä kaikki!


On kuitenkin joitain asioita, jotka saattavat helpottaa lapsivuodeaikaa ja vauvan ensipäiviä. Olen myös löytänyt meille optimaalisen tavaramäärän, mutta todettakoot, että jokaisen perheen arki on erilainen! Esimerkiksi vaatemäärään vaikuttaa pyykinpesuvälit ja vauvan puklailuherkkyys, tai vaipan ohivuodot. Sopivan tavaramäärän löytää vain kokeilemalla, mutta nämäkin saattavat riittää!

Kaikkea ei tavitse välttämättä ostaa! Tiesitkö esimerkiksi, että tarvittaessa lisämaitoa voi antaa vauvalle tuttipullon sijaan vaikka hörpyttämällä kupin reunasta, lusikalla, tai lääkeruiskulla. Joku niistä saattaa hyvinkin löytyä jo kotoasi. Harsot ovat toki monikäyttöisiä, mutta jos tarkoituksesi on käyttää niitä vain pyyhkimiseen, niin kotoasi löytyvät pehmeät pyyheliinat käy kyllä ihan yhtä hyvin. Toisaalta, jos pidät ompelusta, kannattaa lukea Linnea Larssonin paidasta pöksyt kirja, hyödyntää kaapin perälle unohtuneet vaatteet ja ommella niistä vauvanvaatteita! (kirjaa ei saa enää kirjakaupoista, mutta kirjastosta löytyy!)


Ensimmäisinä päivinä vauva ei tarvitse välttämättä edes vaatteita! 


Pidä vauvaa mahdollisimman paljon ihokontaktissa vaippasiltaan. Sen lisäksi, että vauva saa tästä turvaa, se edistää myös maidonnousua. Voit laittaa vauvan paitasi sisään kenguruhoitoon, tai vetää päällenne lämpimän peiton. Ihokontakti vähentää vauvan stressiä, auttaa kiintymyssuhteen rakentamisessa, lisää rintamaidon herumista, tasaa vauvan verensokeria, nostaa vastustuskykyä, auttaa rinnalle opettelussa ja vähentää kipua. Vähemmän saattaa siis olla enemmän myös vauvan kanssa ;).

Aivan ensipäivinä vauva ei tarvitse desitolkulla maitoa. Esimerkiksi parin päivän ikäinen vauva tarvitsee vain 5-15ml maitoa kerrallaan. Tarvittaessa pieniä määriä maitoa pystyy lypsämään käsinkin, joten rintapumppua ei välttämättä tarvita, vaan sen voi hankkia tarpeen mukaan synnytyksen jälkeenkin. Joskus rinnanpäät saattaa olla imetyksestä kovilla, tai vauvan imuote ei ole heti aivan täydellinen. Ensimmäisen lapsen kohdalla sain asiaan apua rintakumeista. Niitä voin lämpimästi suositella, mutta toisaalta ne voi hankkia ihan hyvin vasta sitten, jos tarvetta ilmenee. Oman mielenrauhan vuoksi kaappiin kannattaa kuitenkin hankkia pari purkkia korviketta. Niin kuin edellä mainitsin, pulloja ei välttämättä silti tarvita, vaan lisämaidon voi hyvin antaa hörpyttämällä. <3 Hyvän imetysasennon saamiseksi et toki tarvitse välttämättä imetystyynyä, vaan saman asian ajaa esimerkiksi rullalle kierretty peitto.


2 purkkia korviketta


Jos joudutte synnytyksen jälkeen siirtymään vauvan kanssa autolla paikasta toiseen, kuten sairaalasta kotiin, kannattaa hankkia turvakaukalo. Niitä voi toki myös vuokrata! Turvakaukalo ajaa asiansa myös sitterinä. Et siis tarvitse molempia!

Turvakaukalo


Vastasyntyneellä on kehoonsa nähden valtava pää. Niin pieni ei jaksa vielä kannatella päätään, joten pään yli vedettävät bodyt saattavat olla hieman hankalia. Vaikka ensi silmäyksellä kietaisubodyt saattaa näyttää hieman monimutkaisilta, ne on loppujen lopuksi helpointen puettava vaatekappale pienelle vauvalle! Hyvin suunnitelluissa bodyissa on myös tumpuiksi käännettävät hihansuut. Juuri syntyneiden vauvojen kynsiä ei kannata ensimmäisinä viikkoina vielä leikata, mutta ne voivat olla kuitenkin sen verran terävät, että vauva voi vahingossa raapaista itseään. Käännettävät hihansuut lämmittää myös vauvan pieniä käsiä. 

Kokemukseni mukaan puolipotkuhousut ovat vastasyntyneelle parempi valinta, kuin housut + sukat yhdistelmä. Usein sukat eivät oikein tahdo pysyä pienen jaloissa. Toisaalta saatat jopa säästää, jos sukkia ja housuja ei tarvitse ostaa erikseen. 


Sisävaatteet

5 kietaisubodya käännettävillä hihansuilla

5 puolipotkuhousut

1 puuvillahaalari käännettävillä hihansuilla ja lahkeilla


Talvivauvan kanssa ei yleensä suositella ulkoilua kahden ensimmäisen viikon aikana. Alle 1-vuotiaan pakkasrajana pidetään kymmentä astetta. Pieni vauva ei tarvitse super teknisiä kuravaatteita, mutta lämpöä nyytti kaipaa! Ulkovaatteiden valinta riippuu hieman siitä, onko kulkupeli vaunut, vai kantoliina/reppu. Pelkällä kantorepulla, tai liinallakin pärjää! Vaunuja ei siis välttämättä tarvita, mutta hieman isomman lapsen kanssa niistä saattaa jo olla enemmän hyötyä.

Lasta kantaessa kantovälineellä (kantoliinalla , tai repulla) kannattaa vauvalla suosia kerrospukeutumista. Pue puuvillaisen bodyn lisäksi tarpeen mukaan puuvillahaalari ja villahaalari. Varsinaisia ulkovaatteita ei kuitenkaan vauvalle tarvita! Laita vauva kantoliinaan, tai kantoreppuun ja pue takki päällesi, joka lämmittää teitä molempia! Saman takin alla oma ruumiinlämpösi lämmittää myös vauvaa. Kurkkaa omaan vaatekaappiisi. Voit muokata oman takkisi kantotakiksi Kumjan kantopaneeleilla. Jos puolisosi on kookkaampi, sopiva kantotakki saattaa löytyä myös hänen kaapistaan. Lasta kantaessa kantovälineellä varsinkin jalkojen lämpimänä pitämiseen kannattaa kiinnittää kuitenkin erityistä huomiota. Suosi vaatteissa tumpuiksi käännettäviä hihansuita ja umpinaista sukkaosaa. Suosittelen neulomaan myös pitkät villasukat <3

Jos hankit vaunut, et tarvitse välttämättä talvivauvalle erikseen vaunuihin makuupussia. Sitä vastoin kannattaa satsata hupulliseen talvihaalariin, jonka lahkeet saa muutettua makuupussiksi.


Liikkumisvälineen mukaan sisävaatteiden lisäksi:


kantoliina tai kantoreppu

villahaalari käännettävillä hihansuilla ja upinaisella sukkaosalla, tai käännettävillä lahkeilla.

Kantopaneeli omaan takkii (esim Kumja)

*(( Tai lainaa esim kumppanilta iso takki, jonka alle mahtuu vauva kantovälineen kanssa. Viima voi kuitenkin puskea omalle kaulalle, kun kantovälineen kanssa tavallista takkia ei laiteta/saa ylös asti kiinni. Suojaa omaa kaulaa tällöin esim. huivilla.)))

ja/tai

Vaunut

Hupullinen makuupussihaalari

* Vaikka et hankkisi lainkaan vaunuja, haalarista on silti hyötyä esim automatkoilla.


Näiden lisäksi:

Ohut puuvillamyssy, tai pipo (käy sisällä ja ulkona)

neulemyssy

pitkät villasukat


lämpötöppöset

Tumput





Meillä nukutaan vauvan kanssa perhepedissä! Itse saatoin kuitenkin olla synnytysten jälkeen hieman väsynyt ja halusin tehdä perhepedissä nukkumisesta mahdollisimman turvallista ja helppoa meille kaikille! Halusin totutella rauhassa siihen, että vieressä nukkuu taas pieni vauva. Meillä ei ole sänkyä lainkaan, vaan nukumme futoneilla lattialla. Tämä osaltaan tekee perhepedissä nukkumisesta turvallisempaa. Ensimmäisiksi viikoiksi olen tehnyt vauvalle kuitenkin ensisängyn isoon pärekoriin, jonka voi sijoittaa vaikka perhepetimme keskelle. Koria on helppo kantaa päivisin myös sinne, missä itsekin olen. (tietenkin myös äitiyspakkauksen laatikko, tai vaunukoppa sopii tähän tarkoitukseen)


Iso pärekori (esim Annasilmän aitan iso pyykkikori)

pärekoriin sopiva patja

Vauvan peitto

2kpl pussilakanoita

2 kpl aluslakanoita

(Tai muutama unipussi)

kosteussuoja sänkyyn


Kylpyhommat tulee ajankohtaiseksi vasta, kun napatynkä irtoaa. Vauva ei tarvitse pesuaineita, vaan pelkkä vesi riittää! Vauvaa voi kylvettää esimerkiksi keittiön tiskialtaassa, tai pestä suihkussa vanhemman sylissä, joten kylpyammetta ei tarvitse välttämättä hankkia. Kuivaa vauva pehmeällä pyyhkeellä pesun jälkeen. Se saattaa löytyä jo kotoasi!

Vauva ei välttämättä tarvitse rasvoja, tai öljyjä. Jos kauppa on lähellä, kannattaa niitä hankkia vasta, kun tarvetta ilmenee. Aloita tuotteista, joita voi vaikka syödä, kuten kookos, tai seesamöljy. Kuopukselle en hankkinut hiusharjaa lainkaan. Jos kuitenkin vauvan päähän kertyy karstaa, pehmeästä harjasta ja öljystä voi olla hyötyä.

Vaipan voi vaihtaa vaikka sängyllä! Avuksi voi hankkia pieneen tilaan menevän vaipanvaihtoalustan.


Vaippoja n. 10kpl/pv

Pieneen tilaan taiteltava vaipanvaihtoalusta.

Topspuikkoja navan putsaamiseen

♥ Vanulappuja

10 kpl harsoja (tai pehmeitä käsipyyhkeitä)

♥ Kuumemittari


Myöhemmin/tarvittaessa

♥ Kynsisakset

hiusharja

öljyä (jota voi vaikka syödä)

♥ vedenlämpömittari


Unohtuiko jotain? Kerro kommenteissa!


-Riina 


Kommentit

Suositut tekstit