Tavoitteena 300 käyttökertaa.



Olen pitänyt 16 kuukautta kirjaa vaatteiteni käyttökerroista. Käytän vaatteita intensiivisesti ja toivon tietenkin, että ne kestäisivät käytössä vähintään Liisa Jokisen mainitsemat 300 käyttökertaa... Olen kuitenkin joutunut toteamaan, ettei se toteudu kaikkien vaatekappaleideni kohdalla. Takkien ja lenkkareiden kanssa siihen pääsee kohtuullisen helposti, mutta housut hajoavat mulla aina haaroista. Merinovillapitkikset kestivät kaikkea 47 ja 100 käyttökerran väliltä. Farkkuleggarit sinnitteli 183 käyttökertaa. Armed angelsin ohuen ohut puuvillatoppi kesti 204 käyttökertaa ennen, kun se oli pakko laittaa tekstiilijätteisiin. Pikkarit ovat sen sijaan 10-vuotta vanhoja. Ne ovat tosin valmistettu polyesteristä ja ommeltu luultavasti Kiinassa, eikä sinällään ole ehkä kaikessa suhteessa loisto valinta, mutta ainakin ne kestää kulutusta.  

Olen kyllä yrittänyt paikata vaatteitani. Varsinkin housut kestävät käytössäni ihan liian vähän aikaa. Mun korjaustaidoillani paikkaaminen ei silti lisää vaatteen käyttöikää kovin merkittävästi. Tavoitteeni on kuitenkin löytää kaappiini pikku hiljaa vain vaatteita, jotka todella kestää vähintään 300 käyttökertaa!

 Ostaessani vaatteita, yritän kiinnittää huomiota vaatteen valmistusmaahan. Suosin vaatteita, jotka ovat ommeltu vastuullisuuden näkökulmasta matalan riskin maissa, kuten Virossa, Portugalissa, tai hyvällä säkällä Suomessa. Vaatteen tulee olla monikäyttöinen ja mukava päällä, fuktionaalinen ja mikä tahansa väri käy, kunhan se on musta! Pelkkiin mustiin vaatteisiin pukeutuminen helpottaa elämää kummasti: Kaikki sopii yhteen! 

Omistan 25 vaatetta, mukaan lukien ulkovaatteet. Sukkia en tosin laske, koska mulla ja tyttärelläni on tällä hetkellä yhteiset sukat. Vaikka vaatemääräni onkin melko extream minimalistinen ei mulla kuitenkaan ole mitään vaatteiden maksimimäärää päässäni. Vaatteita pitää olla juuri sen verran, mitä tarvitsen. Olen karsinut kaapistani vaatteet, jotka jäävät liian vähälle käytölle. En usko, että vuosia kaapissa roikkunut vaate on mikään ekoteko, jos sitä ei oikeasti käytä. Käyttämättömät vaattteet vievät tilaa ja pahimmassa tapauksessa joutuisin asumaan isommassa asunnossa vain sen takia, että omistan tavaraa, jotka seisovat tyhjän panttina. 

Mulla vaatehankinnat lähtee aina tarpeesta. En kiertele enää kaupoissa huvikseni. Käytän 30 päivän harkintalistaa apuna, jotta löytäisin juuri sellaisen vaatteen, joka tukee tarpeitani. Yritän maksaa vaatteista tarpeeksi, jotta olisi edes mahdollisuus maksaa tekiöille elämiseen riittäviä palkkoja. Jos kuitenkin sillä hetkellä kukkaronnyörejä kiristää saatan kurkata Emmyyn ja etsiä saman tapaista vaatetta sieltä. 

Vaatehankintoje muistilista: 

- Harkitse otostasi 30 päivää
- Tarvitsetko vaatetta todella?
- Sopiiko se kaikkien omistamieni vaatteiden kanssa?
- Kestääkö se 300 käyttökertaa?
- Paljon yritys kertoo vaatteen valmistuksesta ja materiaalien alkuperästä?
- Onko materiaali luomua, tai ekoa? 
- Onko vaate valmistettu vastuullisuus näkökulmasta matalan riskin maissa? 


Kurkkaa myös: 

Kommentit

Suositut tekstit