Annatko rahan päättää puolestasi?


Elämme aikakautta, jossa resursseja on saatavilla ennen näkemätön määrä ympärillämme!  Voisimme ihan hyvin keskittyä ratkaisemaan vaikka ilmastokriisiä, mutta sen sijaan stressaamme rahasta enemmän, kuin mistään muusta. 

Miettikää! Kaiken tärkeämmän sijaan stressaamme rahasta! 

On myös hieman erikoista, että usein suurimmaksi esteeksi unelmien toteuttamiselle näemme rahan. Onko se ihan oikeasti ainoa resurssi, jota voimme käyttää unelmien toteuttamiseen?  Äkkiä ajateltuna muita resursseja on ainakin tieto,  aika, ihmiset ja tilat, oma liike-energia, luonnosta saatavat resurssit ja pyytämisen voima. Tietenkin työvälineet, materiaalit ja tavarat, joita meillä on jo saatavilla... Keksit itse varmasti lisääkin! 

On myös pysäyttävää miettiä, millaisen vallan annamme rahalle elämässämme... Kuinka paljon raha päättää valinnoista puolestamme? Onko kaikki raha jo käytetty siinä vaiheessa, kun se on vasta tulossa. Sidommeko rahaa oikeasti niihin asioihin, joihin haluaisimme, vai kulutammeko sitä ympäristön paineesta, jotta sopisimme joukkoon? Saako raha tekemään meidät asioita, joita emme haluaisi? Teemmekö työtä, jossa emme viihdy, mutta rahan takia on pakko...

Kaarina Davis kirjoittaa Irti oravanpyörästä kirjassaan, että perustarpeisiin voisi ajatella kuuluvan kiireettömyyden. Olen huomannut, että jos kiinteitä menoja minimoi, vapautuu resursseja elää hitaammin! 

Pienen asunnon edut on voittamattomat! Se tarkoittaa usein pienempiä asumiskustannuksia ja siitä vapautuvat rahat, voi käyttää vaikka vapaampaan arkeen.  Pieni koti ei silti tarkoita ahdasta, sillä hyvin suunniteltuun asuntoon mahtuu silti kaikki tarvittava! Kun menot on kohtuulliset, ei tarvitsekkaan enää tienata niin paljon. 

En siis kysy, mitä tekisit jos voittaisit lotossa vaan, mitä tekisit, jos et antaisi rahan päättää puolestasi?

Riina

Joshua Beck

Kommentit

Suositut tekstit