Just in Case...

Minimalismi, just in case, varmuuden vuoksi, tavarat


Vuosien varrella vintiin oli kannettu laatikko kerrallaan kankaita, vaatteita, mattoja, huonekaluja ja astioita. Ihan vain varmuuden vuoksi. Siellä oli tilaa kaikelle sille, mitä kukaan ei sillä hetkellä käyttänyt! 

Kävikin juuri niin, kuin ehkä arvaattekin.... Laatikot sen kuin lisääntyivät, mutta kukaan ei koskaan tarvinnut sieltä yhtään mitään ja lopulta kun joku päätti käydä vihdoin laatikot läpi, ne olikin täynnä hiiren kakkaisia, jyrsittyiä ja homehtunutta kamaa ja miltein kaikki piti heittää pois...

Olen tietenkin kuullut myös vierashuoneista, mökeistä ja autotalleista, jotka ovat muuttuneet vuosien saatossa varastoiksi, joita kukaan ei enää pysty käyttämään alkuperäiseen tarkoitukseensa. Nekin ovat täynnä niitä tavaroita, joita säilytetään "varmuuden vuoksi". 

Olen itse lopettanut uskomasta myyttiseen "sitä voisi joskus vielä tarvita"-mantraan. Sitä paitsi maailma on niin täynnä tavaraa, että väitän, ettei olisi kovinkaan vaikeaa sellaisen ihmeen sattuessa löytää jotakin samankaltaista tilalle. 

Olenkin sitä mieltä, että vapauttakaa käyttökelpoiset tavarat kiertoon heti, kun ette itse niitä enää tarvitse! Uskon vakaasti, että silloin on suurempi todennäköisyys, että joku voi oikeasti niitä vielä hyödyntää.... Tavara ei tuota kellekkään iloa kaapinperälle unohdettuna. Ne lähinnä vaan ottaa tilaa sellaisilta asioilta, jota oikeasti haluaisit ympärillesi ja jolla oikeasti olisi juuri sinulle merkitystä. Tavarat sitoo aikaa, energiaa, rahaa ja tilaa... Sen lisäksi, että mietimme mitä tavara on maksanut kaupassa, meidän pitäisi miettiä, mitä sen säilyttäminen varmuuden vuoksi maksaa meille pitkällä aikavälillä. 

Pieni koti voi osaltaan vetää tavaramäärälle selkeät rajat. Muistan lukeneeni, että keskimäärin ihmiset käyttää vain kuutta prosenttia kaikista tavaroistaan! Eli jopa 94% kaikesta omistamastasi saattaa olla "turhaa". Tarvitsemme vähemmän, kun uskomme! 

Tavarataivas doggarissa Petri laskeskeli, että ihminen tarvitsee perustarpeiden tyydytykseen n. 100 tavaraa ja toiset 100 lisäämään mielihyvää, mukavuutta ja elämänlaatua. 

Uskallatko sinä irrottaa noista mystisistä "Just in case"- tavaroista? 

-Riina 


 

1 kommentti:

  1. Hei! Olen seurannut sinun ja muiden minimalistien blogeja hetken siinä toivossa, että löydän vastauksen itseäni askarruttaviin kysymyksiin. Hyvin olen vertaistukea löytänyt, mutta minulle jäi muuta kysymys, jonka olen esittänyt tässä blogikirjoituksessani: https://viaperasperaadastra.com/2022/07/29/kysymykset-minimalisteille/. Eli se on tavallaan blogihaaste, miten te olisitte näitä pulmi ratkaisseet :) Olisi ihan kiva, jos voisit kirjoittaa myös postauksen tästä aiheesta.

    VastaaPoista