Kuka joustaa lapsiperheessä?
Jäin miettimään viime postauksessani mainitsemaani naisen tuskastumista siitä, kuinka lasten sairastelut kaatuu useimmiten hänen niskaansa. Kuinka usein juuri äiti on se, joka lapsiperheissä joustaa...
Edelleen 90% vanhempainvapaista käyttää äiti, vaikka tasa-arvoista vanhemmuutta ollaan koitettu edistää vanhempainvapaalakien muutoksilla.
Pitkiä, yli 45h työviikkoja teki alle 15-vuotiaiden vanhemmista joka viides isä, mutta vain kymmenesosa äideistä.
Naiset jäävät pois töistä hoitamaan sairasta lasta(lähteestä vaihdellen) kolme kertaa miehiä useammin.
Pitääkö siis naisen aina joustaa? Ei täydy!. Sen lisäksi, että isien ja toisen vanhemman ylipäänsä pitäisi joustaa samassa suhteessa,(tai hei jopa yli, koska isien hoivavelkaa on kertynyt niin järkyttävä määrä!), niin naisten pitäisi kieltäytyä useimmin joustamasta! Niin kauan, kun naiset suostuu joustamisen kulttuuriin, niin kauan tasa-arvoinen vanhemmuus-, arki ja työelämä, sekä sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei toteudu.
Naisille kaatuva hoivavastuu on yhteiskunnan tasolla täysin kestämätön. Se näkyy urakehityksessä, naisten palkoissa ja kuormituksessa.
Palkaton hoiva- ja kotityöt ei vaan mene kotitalouksissa useinkaan tasan. Usein tätä perustellaan biologialla, että naiset vaan osaa paremmin hoivata, tai että naiset vaan jotenkin erityisesti tykkäisi kotitöistä!!! Kröhöm!
Naiset tekee kotitöitä keskimäärin viikossa neljä tuntia miehiä enemmän!!!
Naisia saattaa kuormittaakin niin sanottu tupla-paine. Vaikka suomea kuvataan vahvan tasa-arvon maaksi, se ei ehkä kuitenkaan toteudu kokonaisuudessaan. Naiset kokevat halua ja painetta osallistua tasa-arvoisesti työelämään, mutta kantavat silti ison hoiva-ja kotityö vastuun.
Huvittavimpia hetkiä on nekin, että kun meillä vaikka neuvolavastuuta on koitettu jakaa, niin isän viedessä lasta neuvolaan terveydenhoitaja kyseli äidin perään! Että jos äiti voisi kuitenkin vielä soittaa... HA!
Niin että antakaa isien hoitaa. Jos ei osaa, niin opetelkoot <3
- Riina
Tämä on hyvä asia nostaa tapetille. Itse ekan lapsen kohdalla hoisin kaikki lapsen asiat, sitten tokan kohdalla se ei enää onnistunut kun oli kaksi pientä niin alettiin onneksi jakamaan vastuuta ja nykyään meillä on hyvinkin tasapuolinen meininki.
VastaaPoistaHienoa, että vastuun jakamisesta on tullut tasapuolisempaa :)
Poista