5 MINIMALISMIHAASTETTA



Rakastan haasteita, sillä on helpompi tarttua tehtäviin, joilla on selkeä alku ja loppupiste! Keräsin tähän blogipostaukseen minimalismihaasteita, joiden joukosta juuri sinäkin saatat löytää lempparisi ja joiden avulla voit tehdä elämäsi hieman selkeämpää, helpompaa ja kevyempää. 

 Käänteinen minimalismipeli


Olet ehkä kuullutkin kuukauden kestävästä minimalismipelistä, jossa ensimmäisenä päivänä vähennetään yksi tavara, toisena kaksi, kolmantena kolme ja jne, kunnes lopulta kuukausi on täynnä. Haasteen voi kuitenkin tehdä myös toisin päin, sillä väitän, että ensimmäisenä karsimispäivänä todellakin löydät karsittavaa enemmän, kuin yhden tavaran! Käänteinen versio saattaa helpottaa pelin loppuun pääsemistää ja motivaatio saattaa säilyä pidempään. 

 Kuukauden kestävässä käänteisessä minimalismipelissä ensimmäisenä päivänä karsitaan siis 31 tavaraa, toisena päivänä 30, kolmantena 29 tavaraa ja jne.... kunnes lopulta viimeisenä päivänä karsitaan enää vain yksi tavara. 

ABC- minimalismihaaste. 


Tässä haasteessa kotia järjestetään aakkosten tahtiin. Voit esimerkiksi jakaa haasteen 26:lle päivälle ja tehdä joka päivä yhden tehtävän. Eli karsi kodistasi ensimmäisenä päivänä hajonneet tavarat (A), käy sen jälkeen läpi kirjat (B) ja vaatekaappisi (C) jne. Haasteen lopuksi huomaat käyneesi läpi melkein koko asuntosi! 

Anything broken, eli hajonneet tavarat
Books, eli kirjat
Closet, eli käy läpi vaatekaappisi
Duplicate, eli poista turhat kaksoiskappaleet keittiöstäsi
Expensive, eli kalliit tavarat, joita olet säilyttänyt vain siksi, että olet maksanut niistä paljon. 
Forgotten, eli unohdetut tavarat. Kurkkaa sänkysi alle ja laatikoide pohjille ja kaappien perälle löytääksesi ne. 
Garbage, eli roskat
Hot spot, eli paikka johon sinä ja perheenjäsenesi sisälle tullessanne dumppaatte kaiken. Se saattaa olla esim. eteisen pöytätaso. 
Inside the cupboards, ymmärsin tämän astiakaapiksi. 
Just in case, eli tavarat, joita säilytät "varmuuden vuoksi". En kuitenkaan laske tähän ensiaputavaroita, mutta esim. urheiluvälineet, joita et ole käyttänyt vuosiin, mutta olet säilyttänyt ne "varmuuden vuoksi", jos joskus vielä tarvit niitä.... Tarvitko todella, vai voisitko vaikka lainata ne, jos innustut yllättäen uudestaan ja antaa välineet jollekin, joka tarvitsee niitä juuri nyt? 
Kitchen,  eli keittiö. Käy läpi keittiön tasot. 
Linens, eli liinavaatteet
Mugs, eli mukit
Notebook, eli muistikirjat
Open the drawer, eli järjestä jokin laatikko
Pillow, eli tyynyt. Niitä saattaa kertyä ihan liikaa! 
Quit spendig. eli lopeta kuluttaminen loppukuuksi. 
Rugs, eli matot
Sentimental, eli tunne-esineet
Toys, eli lelut. 
Under a sink, eli allaskaappi. 
Vases, eli maljakot
Walls, eli seinät, kuten taulut ja muut seinällä roikkuvat tavarat.. 
X extra, eli ylimääräiset kaksoiskappaleet. 
Your choose, tänään voit itse päättää, minkä nurkan kimppuun käyt! 
Zone järjestä jokin alue kodistasi kokonaan, esimerkiksi kodinhoitohuone, vaatehuone, tai vaikka lastenhuone. 

21. tavaran karsimishaaste

Joskus parasta on tehdä kerralla enemmän. Tähän haasteeseen tarvitset vain pienen hetken ja yhden kassin, sekä ajastimen. Laita munakello soimaan 20 minuutin päähän ja käy kaappejasi, laatikoitasi ja nurkkiasi läpi raivolla! Etsi kaikki turha ja laita ne kassiin. Kun munakello soi, vie kassi ulko-ovesi kahvaan. Seuraavan kerran kun lähdet ulos, vie tavarat saman tien kierrätykseen! Saitko karsittua 21 tavaraa?

30 päivän harkintahaaste

Tämä työkalu on käytössäni koko ajan ja se on auttanut saaman toisaalta sen, mitä haluan ja karsimaan elämästäni ne asiat, joita en todellisuudessa tarvitse. Tämä työkalu vähentää virheostoja radikaalisti! 

Haaste menee niin, että aina kun haluaisit ostaa jotakin, kirjaa se ylös päivämäärän kera ja odota sitten vähintään 30 päivää. Kysy sitten itseltäsi, että vieläkö tavaran ostaminen tuntuu hyvältä idealta. Väitän, että turha kulutus kuihtuu minimiin ja ehkä tästä työkalusta tulee sinunkin pysyvä ystäväsi. 

Unelmahaaste

Mistä unelmoit? Millaiselta haluaisit arkesi näyttävän? Minimalismin avulla unelmasi toteuttamiseen saattaakin löytyä yllättäen resursseja. 

Itselleni oli erityisen tärkeää tehdä arjestamme mahdollisimman hidasta. Rauhoittaa aamut ja iltapäivät. Kuvittelin, että siihen tarvitaan lottovoitto, mutta kulutuksen vähentäminen tekikin siitä mahdollista. En joutunut palaamaan töihin kodin ulkopuolelle, vaikka hoitovapaa loppui...

Kirjaa siis ylös unelmasi. Voit käyttää kuvia aarrekartan tavoin ja laittaa unelmasi näkyvälle paikalle. Karsi elämästäsi pois kaikki ylimääräinen ja katso riittäisikö resussisi silloin unelman toteuttamiseen. <3 

Löysitkö näistä haasteista suosikkisi? 


<3 Riina 



Kommentit

Suositut tekstit