KULTAVETTÄ

Kultavesi, lannoite, luonnonmukainen lannoite, typpilannoite


Tiedätkö, mistä käyttämäsi lannoite on peräisin ja mitä se sisältää? 

Äitinä olossa on se hyvä puoli, että kutakuinkin tiedän, mitä omat lapseni ovat viime aikoina syöneet. Voin lyödä lapsieni eritteille "alkuperä tunnettu"- leiman, tai "tuotettu ilman antibiootteja", edellisistä antibioottikuureista kun on jo ikuisuus.... Ostaisinko siis kasveille kanankakkaa kaupasta, vai käyttäisinkö sitä ilmaista, mitä pottaan lorahtaa!?

Tämä blogipostaus olkoon oodi tuolle aliarvostetulle tuotantopanokselle, jota ihminen tuottaa ihan tahtomattaankin. Kyse on siis laimennetun pissan käyttämisestä lannoitteena, eli kultavedestä! 

Tosin... Pissa on niin tiukkaa tavaraa, että vaikka laimensin sitä 1/10 suhteessa veden kanssa, tomaatinmlehdistä muuttui tummanvihreitä ja lehdet hieman käpristyivät. Olin lisännyt kultavettä ruukkuun kahdesti, muutaman viikon välein.... Nyt siis voi ihan hyvillä mielin pitää hieman pidemmän lannoitetauon. 

En käyttäisi ehkä pissaa lannoitteena yrteille, tai salaateille, mutta tälle yhdelle tomaatille rohkaistuin kokeilemaan. Olenkin nyt ihan myyty kultaveden tehosta! 

Käytin kultavettä ikkunalaudalla köllivälle kasville. Lannoite tuoksahti vienosti pienen hetken lisätessä, mutta tuoksu katosi nopeasti mullan sekaan. 

On hieman hilpeää ajatella, että ihmisen eritteistä voisi rakentaa suljetun kierron ruuan tuotannolle, kuin luomutilalla konsanaan. Riittäisikö yhden ihmisen virtsa kaiken hänen tarvitsemansa ruuan lannoittamiseen? Ainakin tämän mun kokeilun perusteella kultavesi on tosi tiukkaa tavaraa! 

On hieman kummallista, että olemme valmiit tunkemaan kasveille lehmänlantaa, mutta ihmisen oma tuotos saa toisilla niskakarvat nousemaan pystyyn. Hyh hyh! 

Kultavesi antaa kasveille kunnon typpipotkun. Sen lisäksi haaveilen hieman sisäkompostista: bokashista, tai matokompostoinnista. 

Pissa kuulemma tehostaa kompostin toimintaa, joten sitä voi kaataa laimentamattomanakin lehtikompostiin. 

Uskaltaisitko sinä kokeilla? 

- Riina 

Kommentit

Suositut tekstit