Ekosiivoojan käsikirja




Olin erityisen innoissani selatessani alkuvuodesta tänä vuonna julkaistavien kirjojen listoja. Listoissa oli paljon kaikkea kiinnostavaa! Ekosiivoojan käsikirja oli ehdottomasti yksi niistä kirjoista, jonka halusin lukea. 

Kirjan kirjoittaja Ellinor Sirèn alkoi jakamaan Instagramissa ekovinkkejään @ekotipset tilillä ja niille oli todellakin kysyntää! Ellinor tituleerataankin Ruotsin uudeksi siivousguruksi, mutta on ilahduttavaa huomata, että ihan samanlainen meininki on ollut meillä täälä Suomessakin. Esimerkiksi Outi Pyy on yksi niistä näkyvämmistä vaikuttajista, joka on vannonut etikan nimeen jo vuosia ja oikaissut kärsivällisesti vääriä uskomuksia ja käytäntöjä. 

Kirjassa käytetään kaikille tuttua etikkaa, ruokasoodaa, käsitiskiainetta, kookosöljyä ja palasokeria. Sen sijaan en ollut itse törmännyt ennen pellavaöljysaippuaan. Musta on jännittävää, että on tollasia juttuja, jotka voi olla lahden toisella puolen ihan normikauraa, mutta täälä lähinnä vanhojen talojen rakastajien nurkkapöytäaineita. Voin tietenkin olla väärässäkin! En vaan ole itse törmännyt kovin usein pellavaöljysaippuaan... 

Pellavaöljysaippua on kuulemma siinä mielessä jännä aine,  että se on hyvin likaa irrottavaa ja hellävaraista iholle. Sitä voi käyttää kuulemma miltein kaikkeen siivoukseen parketista kylppäriin, tai vaikka käsienpesuunkin! Se hellii puupintoja, mutta ikkunoille sopii paremmin etikkalantrinki. 

Kirjassa on kaikkea ekosiivousaineista järjestysvinkkeihin, kierrätykseen ja hampaiden valkaisu mömmöön. Vaikka kirjassa onkin tosi paljon tuttuja juttuja, niin se inspiroi tarttumaan rättiin ja tuunaamaan itsellekin kauniin suihkepullon lasipullosta. 

Ilahduttavaa oli oikeastaan sekin, että vain kolme siivousainereseptiä käy lähes kaikkeen. Kirjassa on hyvät ohjeet siitä, että mihin mitäkin kannattaa tunkea. 

Tykkäsin myös kirjan visuaalisuudesta ja ilahduin tavaroiden jakamisideoista. Kirjan lopussa on leikattavia "saa lainata" kuvia, jotka voi lätätä ulko-oveensa ja jakaa tavaroita naapurien kanssa. Kirjan hyvä suomennus ja esimerkiksi kierrätysohjeiden muokkaus suomalaisia lukijoita varten, oli myös tosi hieno juttu! 

Joko sä olet lukenut Ekosiivoojan käsikirjan?  

-Riina 


Kommentit

Suositut tekstit