ENTÄ JOS DOWNSIFTAAMINEN PELASTAAKIN VALTION TALOUDEN?!


Sen sijaan, että raadamme töissä itsemme piippuun ja vapaa- aika menee töistä toipuessa, olisiko mahdollista tehdä asiat toisinkin? 

Voisiko ratkaisu olla työajan lyhentämisessä...

Lyhennetty työaika ei ole mikään uusi ajatus. Itse asiassa asiaa on kokeiltu 16 vuoden ajan KWH pipen tehtaalla vuosina 1996-2012. 6h tunnin työpäivä lisäsi tuottavuutta ja hyvinvointia, myös työntekijöiden vaihtuvuus väheni,  eli win-win!  Palkka ei sen sijaan juurikaan muuttunut!  Tehtaassa tuottavuus nousi hämmästyttävät 42,2% tuntia kohden!

On myös sanottu, ettei 6h työaika sopisi asiantuntijatyöhön. Vapa Media kuitenkin kokeili sitä ja ratkaisi matkanvarrella ongelmia... Lopputulema oli selkeä: 7,5h työt voi tehdä asiantuntijatyössäkin kuudessa tunnissa! 

Voi tietenkin silti olla mahdollista, ettei kaikilla aloilla voi vähentää työaikaa. Vapaa-aika on kuitenkin äärimmäisen tärkeää jaksamisen kannalta ja saattaa nousta arvoasteikolla suuremmaksi, kuin raha. On nimittäin olemassa työpaikkoja, jossa kaksi henkeä jakaa yhden työpaikan, jolloin työkuorma alenee, ja vapaa-aika lisääntyy. Vaikka palkkakin tippuu, niin onneksi Suomessa asiaa kompensoidaan hitusen progressiivisellä verotuksella, jolloin tulonmenetys jää hieman luultua pienemmäksi. Vähemmän töitä tekemällä työhyvinvointi, työn mielekkyys ja elämänlaatu lisääntyvät!

Täytyy muistaa, että olemme kansa, jolla työuupumus on yksi isoimmista kansantaudeistamme! Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvoinnin ongelmat maksavat Suomen taloudelle 40 miljardia euroa vuodessa!  Väitänkin, että lyhyempi työaika voisi todellakin leikata näitä kuluja merkittävästi! 

Meidät on opettettu tekemään aikaa työlle, mutta pitäisikö meidän tehdä aikaa myös perheelle ja vapaa-ajalle? 

- Riina 

Kommentit

Suositut tekstit