KAKSI TYÖKALUA LAPSIPERHEEN TAVARAKAAOKSEN HALLINTAAN



Käytän lapsiperheemme arjessa kahta menetelmää, joilla tavarakaaos pysyy hallinnassa!

Tavaratulvan tukkiminen


Myönnän, että on pitkän harjoittelun tulosta, että olen onnistunut lopettamaan kaupoissa kiertelyn huvinvuoksi. Ehkä vieläkin pahempia oli kirpparit, josta tarttui aina mukaan jotain "tosi tarpeellista". Kotona harmitti, kun ne ei kuitenkaan ajanut asiaansa ihan täydellisesti. Joku tosi halpa parin euron juttu vei tilaa kaapissani, enkä ostohetkellä tajunnut, ettei tavaran hinta ole todellakaan pelkkä myyntihinta. Tavara vei pinta-alaa asunnostani ja söi aikaani, kun siirtelin sitä pois tarpeellisempien tavaroiden tieltä. 

Lopulta rupesin harkitsemaan jokaista ostostani vähintään 30 päivää ja tavaratulvasta tuli hallittavaa! Sen lisäksi aloin kieltäytymään tavaralahjoista. Lasten synttäreillä oi lahjavuoren sijaan nyyttärit. Lapset saivat toki meiltä lahjan, joka oli juuri sellainen, kuin lapset olivat toivoneetkin. Kummasti ne päivässä hajoavat muovihirvitykset katosivat lastenhuoneesta... 

Tavaroiden karsiminen


Toinen lähes yhtä tärkeä homma isossa lapsiperheessä on tavaroiden karsiminen! Faktahan on, että lapset kasvaa. On siis vääjäämätöntä, että kaappeihin kertyy tavaraa, jota perheemme ei enää tarvitse! Jotkut ehkä käy kaappejaan läpi kerran vuodessa, joku vuodenajan vaihtuessa, mutta itse siivoan kaapit kerran kuussa. Miltein joka kuukausi kaapeista löytyy jotain karsittavaa. Se ei tarkoita silti älytöntä suursiivoa! Järjestelen ja pyyhin pölyjä kaapeista maksimissaan vartin kerrallaan.

Nappasin idean alun perin Minimom-youtubekanavalta. Kysehän on kuitenkin FlyLady- metodin zone siivouksesta, jossa järjestelystä tehdään rutiini. Siinä yhtä "aluetta" asunnosta siivotaan aina yhden viikon ajan. FlyLadyyn kuuluu toki paljon muitakin rutiineja, mutta "Zone siivoukset" ovat jääneet mun arkeeni. 

Kuulisin mielelläni myös teidän vinkkejä lapsiperheen tavarakaaoksen hallintaan!

- Riina 

Kommentit

Suositut tekstit