Neljän päivän työviikkoNeulon täällä varpaat kippuralla ja pää innostuksesta sykeröllä! 

Mies päätti kokeilla nelipäiväistä työviikkoa ainakin nyt lokakuun ajan ja tietenkin jos kaikki menee hyvin, ehkä pidempäänkin! 

Nelipäiväisen työviikon kokeilemiseen liittyy monta syytä: Yksi on puhtaasti työhyvinvoinnin lisääminen ja toinen perhesyyt. Kolmantena ehkä sekin, että saan itse enemmän aikaa kirjottamiselle ja salaa toivon tietenkin saavani kompensoitua miehen menettämää palkkaa. 

Niin...  nelipäiväinen työviikko laskee tietenkin palkkaa. Palkka vähenee keskimäärin 20%, mutta progressiivinen verotus vähentää hieman "tappiota". On tietenkin vääjäämätöntä, että senttejä tulee varmasi laskettua tarkemmin ja ehkä joululahjoja ostettua hillitymmin. 

Nyt ainakin tulee testattua itse, voisiko elämää todella parantaa lyhyemmällä työviikolla ja vai onko lyhyempi työaika vain utopiaa, niin kuin toiset sen leimaa.

On tosin hieman huvittavaa, että jossain yrityksessä kävi niinkin, että osa työntekijöistä irtisanoutui työstään kokeiltaessa lyhyempää työaikaa. Ihmisillä oli kuulemma enemmän aikaa miettiä, mistä todella pitivät. 

Tietenkin on myös osittainen hoitoraha! 1-2 luokkalaisten vanhemmat voivat hakea lasten hoidon takia osittaista hoitorahaa tehden enintään 30h työviikkoja. Tämä tarkoittaa juurikin esimerkiksi nelipäiväisiä työviikkoja. Osittaisen hoitoraha on 103,84€/kk. Siitä tosin menee vielä verot, eikä se korvaa kokonaan tulonmenetyksiä, mutta varmasti vaikuttaa päätökseen kokeilla lyhyempää työaikaa!

Emme itse ainakaan vielä hakeneet osittaista hoitorahaa, mutta ehkä tulevaisuudessa sitäkin voisi harkita, kun se on mahdollista. 

Täytyy myöntää, että jännittää! Haluaisin, että kokeilu olisi menestys! Olisi mahtavaa, ettei työnantajan tarvisi laskea lopulta edes palkkaa, jos työhyvinvointi lisääntyy, asiakkaan oppivat perjantaivapaaseen ja hyvällä säkässä tuottavuus nousee. Toisaalta voi olla, että lisääntynyt vapaa-aika on niin tärkeää, ettei menetetyt ansiot edes harmita. Joka tapauksessa oli mahtavaa, että miehen työnantaja suostui kokeilemaan! 

-Riina 

Kommentit

 1. Me ehdittiin kokeilla tätä aikanaan pari kuukautta, olin kotiäitinä, asuntolaina saatu just maksettua ja mies pystyi jäämään lyhennetylle työajalle kun kotona oli pikkukoululainen, muuten työnantaja ei olisi kai suostunut. Se oli ihanaa aikaa, palkan aleneneminen ei tuntunut, kun pienellä budjetilla oli totuttu elämään ja asuntolainan lyhennykset jäi saman aikaan pois. Eli nauttikaa, ihana mahdollisuus ja lisää aikaa perheen yhdessäoloon!<3
  -k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksen jakamisesta! Kuulostipa sun kokemus ihanalta! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit