Torstai on uusi perjantai!Miehen 4pv työviikot on alkaneet! Olen kahlannut sivu kaupalla lehtijuttuja lyhyemmästä työviikosta ja huokaillut ihastuksesta hyvien tulosten edessä. Suomalaisten virkamiesten nuiva suhtautuminen on silti ihmetyttänyt. Kaiken maailman Sipilöiden Kikyajattelu on niin tiukassa, ettei nähdä metsää puilta!

Kansallisista kokeiluista meillä on vaan haaleita muistoja 90 luvulta, mutta onneksi on yrityksiä, jotka ovat huomanneet lyhyemmän työajan mahdollisuudet! Yksi inspiroivimmista firmoista oli peliyhtiö Fingersoft!  Fingersoftilla on annettu työntekijöille mahdollisuus tehdä 80% työaikaa, mutta palkkaa maksetaan 90% täysien tuntien palkasta! He haluavat tukea työntekijöiden kokonaisvaltaista jaksamista, arjen ja työn yhteensovittamista, sekä edesauttaa luovuutta, ja ehkäistä työuupumusta. 

Fingersoft CEO Jaakko Kylmäoja says that the most pressing business reason for the change was to improve staff wellbeing."

"Olen ollut 12-vuotta pelialalla töissä ja kotona on kolme kouluikäistä lasta. Tiedän hyvin, mitä työn tekeminen ruuhkavuosina on. "

Yrityksessä on saanut ennekin tehdä lyhyempää työaikaa. 20% palkan pieneneminen on kuitenkin aika iso pala ja siksi yritys halusi tulla puoleenväliin vastaa. Aika hienoa! 

Tanskassa 300 kunnan työntekijää tekee nelipäiväistä työviikkoa, Britanniassa yhden yrityksen työntekijät siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon, mutta palkkaa maksettiin viideltä päivältä. Japanissa Microsoft kokeili lyhyempää työaikaa ja tuottavuus nousi 40%. Kokeiluja on tietenkin myös mm. Espanjassa, ja Islannissa. 

Joka tapauksessa meidän pitää huomata, missä mennään, ettei pyörä vain pyöri, vaikka hamsteri on jo kuollut. En ymmärrä, miksi ideologinen vastustus on niin vahva, vaikka lyhyemmällä työajalla työhyvinvointi lisääntyy, sairaspoissaolot vähenee, yritykseen sitoutuminen kasvaa, vaikutukset itsestä huolehtimiseen vapaa-ajan lisääntymisen seuraksena on selkeät, tuottavuuskin voi siinä sivussa nousta. Työntekijöistä voi tulla motivoituneempia, lojaalimpia ja tarmokkaampia. Töistä palautuminen parantuu, työturvallisuus paranee, virheet vähenee....

90-luvulla työaikakokeiluilla tehtiin tuottavuusloikka. Ehkä nyt on hyvä aika tehdä luovuusloikka! Ehkä säkin tarvit enemmän aikaa ajatella, niin kuin Laura Tähkävuori <3 

- Riina  

Kommentit

Suositut tekstit