perjantai 19. marraskuuta 2021

Montako kertaa käytät vaatteitasi?


Myönnän, että hurahdin täysin yhden Hesarin jutun jälkeen...

  Jutussa puhuttiin Olof Hoverfältistä, joka iltapuhteinaan merkitsee exeliin joka ikinen päivä käyttämänsä vaatteet. Hoverfältiä kiinnosti etenkin vaatteiden käyttökertakustannus ja jutun jälkeen aloin itsekin päivittäin kirjamaan vaatteideni käyttökertoja. 

 Tietoja kirjatessani huomasin kuitenkin, etten itse asiassa juurikaan kiinnitä huomiota käyttökertakustannuksiin, vaan muihin seikkoihin, jota datasta nousee. Kirjaan nimittäin vaatteen valmistajan lisäksi tuotantomaan, materiaalit ja sen, olenko korjannut vaatteita, sekä montako kertaa ylipäätään ehdin käyttää vaatteita ennen, kun luovun niistä. Näiden tietojen kirjaaminen helpottaa ainakin mulla myös tulevien hankintojen tekemistä

Todettakoot kuitenkin, että mulla on melko extreme minimalistinen vaatekaappi. Se varmasti johtuu ainakin siitä, että tykkään pukeutua aina niihin samoihin vaatteisiin. Toisaalta haluan maksaa vaatteistani käyvän hinnan, joten mun on pakko ostaa vähemmän, jotta se olisi mahdollista.

Toisaalta, koska vaatevarastoni on pieni, vaatteet myös kuluu. Käytän vaatteeni pääasiassa itse ihan loppuun. Olenkin joutunut ostamaan tänä vuonna neljä vaatekappaletta. Tai no.... alun perin viisi,  mutta näyttää pahasti siltä, että hankkimani Sievin saappaat tyttäreni omi kokonaan. Ostin yhdet farkkuleggarit Very nice merkiltä, villahousut Varustelekasta, Armed angelsin alustopin ja Riva clothing t-paidan. Niin... lisäksi ostin 100% suomenlampaan villalankaa ja tyhmänä tein ekasta kerästä aluksi sukat ja eihän ne kestäneet kulutusta. Käytin tekemiäni sukkia lopulta vain 20 kertaa. Toisesta kerästä vähän viisastuneena tein sitten pipon...

 Oli muuten mielenkiintoista kuunnella jokin aika sitten Studio No go:n Finlayson jaksoa. Finlaysonin desing- ja brändijohtaja kertoi, että vaatteille 40 pesukertaa vastaa n. viiden vuoden käyttö/pesukertoja. Mietin vaan, että kuinka jumalaton määrä ihmisillä on vaatteita, jos nelkytä käyttökertaa tulee täyteen vasta viidessä vuodessa?!


Aloitin siis käyttökertojen kirjaamisen vasta helmikuussa, mutta tänä aikana olen käyttänyt Very Nicen farkkuleggareita 134 kertaa, Nanson käytettynä ostettua mekkoa 130 kertaa, Armed angelsin alustoppia 145 kertaa ja Merrelin paljasjalkalenkkareita 260 kertaa. Osan olen siis ostanut jo ennen laskennan aloittamista, joten niillä todellisia käyttökertoja on kertynyt jo hurjasti enemmän. Jokaista näistä vaatekappaleista olen tosin jo joutunut hieman korjaamaan. 

Vaatteet kuluu... Varsinkin mun käytössä. Saan esimerkiksi aina housujen haarukset kulutettua puhki. Toisaalta taas, pesen vaatteita ehkä liiankin usein, sillä onnistun päivän aikana aina jotenkin mällään ne johonkin mähmään, tai hikoilemaan niin, että vaate on vaan pakko pestä. Pesemme siis joka päivä kuuden hengen perheessämme 1-2 koneellista pyykkiä. Kohtelen ehkä muutoinkin vaatteitani hieman rajusti, sillä kuivaan ne kuivausrummussa. (kääk!) Toisaalta mun käytössä ne onkin sitten tosi testissä.... Vain sitkeimmät selviää ja saan aika nopeesti tietää, kannattaako niihin satsata jatkossa. 

Monesti ihmiset kuulemma arvioi vaatteiden käyttökerrat reilusti yli todellisuudesta. Mä myönnän, että mua hiukan myös ärsyttää se hehkutus, että joku vaate on vaikka 8 vuotta vanha, sillä se ei itse asiassa kerro juuri mitään. Esimerkiksi omistan itse korolliset vintage saappaat, joita en ole käyttänyt tänä vuonna kertaakaan. Voi oikeesti olla niinkin, että kenkien kokonaiskäyttökerratkin jää lopultakin melko pieneksi, vaikka kengät onkin tehty joskus 70-luvulla. Olenkin vähän sitä mieltä, että jos vaate jää mulla vähälle käytölle, se on syytä vapauttaa kiertoon. Vaatteet on tehty käytettäviksi, ei vaatekaapin täytteeksi! 

Tiedätkö sää, montako käyttökertaa sun vaatteet kestää? 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti