Siivousrutiinit.

 

Vihaan siivoamista! Nykyään onneksi vihaan sitä hieman vähemmän pöllittyäni Flylady metodista ne rutiinit, jotka sopii meidän minikodin arkeen. 

Vaikka olen itse minimalisti, meillä ei todellakaan ole koko aikaa siistiä. On silti ihanaa, että tavarat saa paikoilleen täydellisen räjähdyksenkin jälkeen melko helposti. Saan myös hallinnan tunteen siitä, että teen samoja siivousjuttuja joka päivä tiettyyn aikaan.

Aamulla heti herättyäni, en tee mitään! Jos lähden aamuisin johonkin, jätän sägyt petaamatta ja tavarat siivoamatta paikoilleen. En vaan jaksa stressata niistä, koska päätarkoitus on kuitenkin saada aamuisin  porukkaa tekemään aamutoimet ja lähtemään ajoissa, kuka minnekin. 

Aamupäivällä siinä joskus ennen puolta päivää rullaan patjat sivuun ja kerään tavarat paikoilleen ja täytän pesukoneen. 

 Iltapäivällä kerään taas hiukan tavaroita paikoilleen, imuroin ja tungen uuden satsin pyykkiä koneeseen. Käytän myös  vartin verran suursiivoukseen. Teen nimittäin suursiivouksen joka kuukausi. En tosin kerralla, vaan vartin pätkissä. 

Löysin kuukausittaisen suursiivouksen FlyLady metodista ja se on oikeasti tuonut hallinnan tunteen ison perheemme pieneen kotiin! FlyLady on Maria Cilleyn kehittämä kodinhoitosysteemi ja sen on tarkoitus helpottaa elämää pilkkomalla kotityöt pieniksi rutiineiksi. Taustalla on myös ajatus siitä, ettei sotku syntynyt päivässä, joten sitä ei tarvitse siivotakaan kerralla. FlyLadyssa käytetään hyödyksi ajastinta, joka lopettaa turhan viivyttelemisen. Perfektionismi on kuitenkin turhaa! Cilleyn sanoin;"Riittävän hyvä on riittävän hyvää". FlyLadyyn kuuluu kaikkea itsestä huolehtimisesta, asiointipäiviin, mutta otin itse metodista vaan kermat päältä. Flylady metodissa suursiivous toteutetaan vartin pätkissä. Asunto jaetaan alueisiin (Zone) ja yhtä aluetta siivotaan yhden viikon ajan joka arkipäivä vartin pätkissä. En tosin tietenkään siivoa miehen kaappeja, tai hyllyjä ja lasten kaapit siivoan tietty yhdessä lasten kanssa. Joka kuukausi en karsi kaapeistamme tavaraa, mutta tavaroiden järjestäminen ja pölyjen pyyhkiminen tuo oikeasti mielenrauhaa. 

Iltaisin tiskaan ja viikkaan pyykkejä kaappiin. Isommat lapset siivoaa kumpikin 5 minuuttia huonettaan. Se riittää hyvin :) 

 Kun lapset on nukahtaneet, tai jos on muuten rauhallisempaa, saatan jumpata, pika siivoon vessan ja otan pitkän suihkun. 

Millaisia siivousrutiineja teillä on? 

- Riina 


Kommentit

  1. Mä kans usein harrastan näitä pieniä siivoushetkiä. Totesinkin tuossa joku aika sitten miehelle, että mulla ei oo enää ollut tarvetta siivouspäivälle, kun oon tehnyt jo kaiken siihen kuuluvan pätkissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Se toimii ihmeen hyvin ja pienissä pätkissä ei homma ärsytä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit