Minimalismi ja minikoti on helppo ekoteko
Pienessä kodissa asuminen on meille helppo ekoteko ja uskonkin, että oman hiilijalanjäljen pienentäminen kannattaa aloittaa juuri sieltä, mistä se tuntuu helpommalta.
Ilmastodietin laskurissa kuluttajan hiilikuoma lasketaan asumisen ja energian, ruuan, liikkumisen, jätteiden, tavaroiden ja palvelujen päästöistä.
Asumme itse kaupunkikodissa, jossa jätteiden lajittelu on helppoa ja kaikki palvelut lähellä. Käytämme sähköä hieman enemmän, kuin haluaisin, mutta toisaalta olemme vaihtaneet sen Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelemaan EKOsähköön. Emme muuttaneet isompaan asuntoon, vaikka perhe kasvoi. On helppo tehdä ekotekoja, jotka ei vaadi astumista oman epämuvakuusalueen ulkopuolelle.
Monelle asumisen päästöt on se suurin päästöjen lähde, mutta meille se on ruoka. Olemme sekasyöjiä ja syömme ihan liikaa lihaa. Toisaalta siihenkin olisi kai melko helppo halutessaan vaikuttaa.
Ilmastodieetin laskurin mukaan pääsen jo nyt alle 2500 kg hiilijalanjälkeen. Myönnän kuitenkin, että se on hiukan viherpesua, sillä olemme aiheuttaneet järkyttävän ekokatastrofin hankkimalla näin monta lasta. Suomen kuvalehdessä luki raflaavasti; " Yksi synnyttämättä jätetty lapsi säästää vuodessa 58,6 tonnia hiilidioksidia jokaista vanhempaansa kohden". Voisi siis ajatella, että lastenteko olisi tälläisessä maailmantilanteessa itsekästä.... Jäin kiinn! Olen äärimmäisen itsekäs mitä tulee lasten hankkimiseen. Mulla on krooninen vauvakuume.
Luulen, että kaikilla on synkkiä salaisuuksia hiilijalanjäljen suhteen, mutta päästöjen vähentäminen jossain toisessa asiassa onkin helppompaa. 1,5 asteen elämäntapoihin voi siis päästä luopumatta mistään tärkeästä. Toisaalta alle 2500kg päästöt on sitran mukaan tavoite vuoteen 2030 mennessä, mutta vuonna 2050 päästöjä tulisi olla henkeäkohti jo alle 700 kg. Siihen määkään en vielä pysty... Siihen tarvinnee jotain muutakin, kuin pieniä ekotekoja.
Kiinnostaa hurjasti, mitkä osa-alueet hiilikuorman pienentämisessä on sulle helppoja: asumisen, energian, ruuan, liikkumisen, jätteiden, tavaroiden, vai kentiess palvelujen päästöjen vähentäminen?
- Riina
Kommentit
Lähetä kommentti