Kaappien siivousta ja poistotekstiilejä
Arki tuli ja samalla palasi myös 15-minuutin suursiivousrutiini. Olenkin kertonut, kuinka nappasin tavan FlyLady-metodista... Tuosta amerikkalaisen Marla Cilleyn viime vuosisadan lopulla kehittelemästä menetelmästä, joka viime vuosina on noussut jonkinlaiseen kulttimaineeseen. Jätän kyllä runsaasti myös välipäiviä, mutta 15-minuuttia riittää siihen, että kaikki kaapit tulee käytyä läpi ja koko koti suursiivottua lattiasta kattoon kerran kuussa. (pois suljettuna miehen kaapit)
Tosin mulla on yksi iso kompastuskivi ja se on kierrätettävien asioiden kynnyksen yli vieminen. Esimerkiksi tekstiilijäte ja meille turhat tavarat jää helposti roikkumaan. Totuus on, että vien tavarat kierrätykseen vasta, kun kierrätyskaapin ovi ei mene enää kiinni, mutta kaikelle kierrätykseen menevälle on onneksi kuitenkin oma paikkansa ja kaappinsa.
Se kuitenkin helpottaa, ettei pieneksi menneistä vaatteita, kenkiä ja tavaroita loju siellä, missä niitä ei enää tarvita. Totuus on myös se, että pienessä kodissa on tosi tarkkaa, että tavaratasapaino säilyy. Pidän siitä, että 56m² kotimme kuudelle hengelle tuntuu kuitenkin väljältä. Olin ihan onnellinen siitä, että sain raahattua esim. hajonneen imurin tällä viikolla kierrätykseen. Tarvitsemme sen viemän säilytystilan uudelle imurille, joka on ihan liian kauan seissyt vain nurkassa, koska se ei mahtunut kaappiin.
ISOSSA PERHEESSÄ ASIOITA HAJOAA JA POISTOTEKSTIILIÄ KERTYY HURJASTI!
Paikkaan kyllä vaatteita, mutta mun paikkaustaidot on melko rajalliset eikä vaatteet kestä ikuisesti. Nytkin tuolla lymyään melkein kolme muovipussillista poistotekstiiliä. Hajonneita takkeja, sata kertaa paikattuja housuja, reikäisiä paitoja ja hajonneita lakanoita ja se yksi villaviltti jonka onnistuin pilaamaan pesukoneessa...
Välillä tekisi mieli vaan heivata kaikki sekajätteeseen, mutta ei se ihan niin mee. Poistotekstiilin kierrätys on pakollista. Kunnat velvoitetaan järkkäämään poistotekstiilikeräys ja tekstiilit pitää erotella muusta jätteestä.
Opin itseasiassa juuri, että poistotekstiili on parempi sana, kuin vaikka tekstiijäte. Tekstiilijäte sanana saattaa ohjata kuluttajaa pistämään kierrätykseen JÄTETTÄ, eli vaikka märkiä ja homeisia tekstiilejä, kun taas kierrätykseen kelpaava pitäisi olla kuivaa ja homeetonta.
Joskus 2021 vielä väläyteltiin että yritysvastuulaki velvottaisi yrityksien keräämään ja kierrättämään tekstiilijäte, niin kuin vaikka nyt tehdään sähkölaitteiden osalta. Yritysvastuulaki hyväksyttiin, mutta en tiedä kuuluko siihen poistotekstiilin keräys. Ehkä joku viisas lukija tietää?!
Sen lisäksi, että lasten kesäloman jälkeen olen ottanut 15-minuutin kaappien siivoukset takaisin rutiineihin, niin elokuu on hyvä aika tehdä roikkumaan jääneet asiat pois alta. Haastan itseni viemään viikonlopun aikana tekstiilijätteet kierrätykseen ja tietenkin haastan sut samaan!
Tekstiilijätteen kierrätys on ohjattu valvottuihin sisätiloihin. Poistotekstiili on helposti pilaantuvaa. Jos tekstiilit vaikka kastuu, niin koko erä on pilalla. Ulkona olevissa keräysastioissa kosteuden kertyminen tekstiileihin voi olla haasteellista. Tekstiilin pitää olla kuivaa, puhdasta ja hajutonta.
Esilajittelussa poistetaan poistotekstiileistä pilalle menneiden tekstiileiden lisäksi myös ehjät ja käyttökuntoiset tekstiilit, jotka voidaan kierrättää kuluttajille sellaisenaan.
Vie tekstiilikierrätykseen risat ja virttyneet loppuun rakastetut tekstiilit! Pesussa lähtemättömät tahrat ei haittaa. Myy, tai lahjoita käyttökelpoiset tekstiilit eteenpäin. Tekstiilijätteestä valmistetaan kierrätyskuitua ja jos ei muuta, niin sillä tuotetaan energiaa.
Tällä hetkellä esim. Tampereella tekstiilijätettä voi viedä Sokoksella-, Stockmannilla-, ja Nextiilissä oleville kierrätyspisteille.
Tekstiilijätteeseen käy:
Paidat
Mekot
Housut,
Hameet
Takit
Pyyhkeet,
lakanat
verhot
pöytäliinat
Tekstiilijätteeseen ei käy:
Alusvaatteet
Tyynyt
Peitot
Matot
Kengät
Laukut
Vyöt
Pehmusteet
Pehmolelut
Sekä kaikki likaiset, märät tai homeiset tekstiilit, tai voimakkaasti haisevat tekstiilit.
Ihanaa, että olet ottanut kaappien siivouksen ja kierrätyksen niin tehokkaasti osaksi arkea! Tekstiilijätteen käsittely ja kierrättäminen on todella tärkeää, ja hienoa kuulla, että olet sitoutunut siihen. 15 minuutin siivousrutiini kuulostaa toimivalta! Tästä sain itsekin inspiraatiota oman kodin kaappien läpikäymiseen. Kiitos tästä muistutuksesta ja hyvistä vinkeistä!
VastaaPoista